14-12-2022

Er zijn een hoop mensen erg streng en kritisch zijn voor zichzelf. Dit gaat vaak gepaard met mentale klachten als stress, piekeren en somberheid. Gelukkig kan zelfcompassie vergroot worden, bijvoorbeeld met behulp van een e-Health-programma. IJ-lab onderzocht de effectiviteit van het programma ‘Zelfcompassie: minder streng voor jezelf’. En de resultaten liegen er niet om.

Het e-Health-programma Zelfcompassie: minder streng voor jezelf

Het e-Health-programma ‘Zelfcompassie: minder streng voor jezelf’ is ontwikkeld voor (jong)volwassenen die erg streng zijn voor zichzelf. De inhoud van het programma richt zich op het ontwikkelen van een vriendelijker zelfbeeld en meer zelfcompassie. Het programma wordt vaak ingezet door de POH-GGZ als zelfhulp of ter aanvulling van een blended-care-traject binnen de GGZ.

IJ-lab onderzocht de effectiviteit van dit programma bij 277 gebruikers, met een voor- en nameting op de Self Compassion Scale (SCS).

Significant effect op alle dimensies van zelfcompassie

Zelfcompassie wordt in de SCS gemeten op verschillende dimensies: zelf-vriendelijkheid, zelfbeoordeling, menselijkheid, isolatie, mindfulness en over-identificatie.

Uit het onderzoek blijkt dat het doorlopen van het programma leidt tot een significante toename op al deze dimensies van zelfcompassie. Dit is weergegeven in onderstaande figuur (let op: een lagere score betekent een hogere zelfcompassie). Alles bij elkaar genomen is de zelfcompassie van gebruikers met 18% toegenomen

Grafiek van Zelfcompassie-scores op voor- en nameting

88% van de gebruikers voelt zich geholpen

Aan het eind van elk Therapieland-programma kunnen gebruikers aangeven of het programma hen geholpen heeft en op wat voor manier. Hier geeft 88% van de gebruikers aan dat het programma hen geholpen heeft.

Opvallend is dat voor het programma Zelfcompassie veel mensen zich geholpen voelen door het krijgen van nieuwe inzichten, het beter om kunnen gaan met klachten, het positiever naar dingen kijken en het ervaren van meer controle op de situatie. Zoals je in onderstaande figuur ziet, scoort dit programma op deze aspecten van ‘geholpen zijn’ bovengemiddeld hoog, vergeleken met alle programma’s van Therapieland.

Grafiek over antwoorden op vragenlijst

Meer lezen over de onderzoeksresultaten van het programma Zelfcompassie: minder streng voor jezelf?

Over IJ-lab: blijven bouwen aan een optimaal e-healthplatform

Binnen Therapieland hebben we de onderzoekstak IJ-lab. IJ-lab houdt zich continu bezig met het onderzoeken van het gebruik en de effecten van e-Health. De onderzoeksresultaten gebruiken we om van te leren; om door te ontwikkelen en bij te sturen waar nodig. Zo bouwen we aan een e-healthplatform dat zo effectief mogelijk is!

Ook aan de slag met e-Health?

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.675

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.555

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer