15-11-2022

Aanhoudende stress kan tot fysieke en mentale klachten leiden zoals burn-out. In Nederland ervaart 1 op de 6 werknemers burn-out-klachten, als gevolg van te veel stress. Hoewel een stressloos leven onmogelijk (en ook onwenselijk) is, kun je gelukkig wel leren hoe je beter met stress kunt omgaan. E-health, ofwel digitale zorg, kan hier een effectieve rol in spelen, zo blijkt uit onderzoek.

Het e-Health-programma Stressles

Stress; iedereen heeft er wel eens mee te maken. Stress zorgt op korte termijn voor een verhoogd reactievermogen en meer concentratie. Dit kan je beschermen in gevaarsituaties. Een compleet stressloos leven is dus niet het doel. Wel is het belangrijk dat stress beperkt wordt en dat men weet hoe met stress om te gaan. Het volgen van een online programma kan hierbij helpen.

Het e-Health-programma Stressles van Therapieland is speciaal ontwikkeld voor volwassenen met stressklachten. In dit programma gaan gebruikers aan de slag met het in kaart brengen en verminderen van hun stress. Zij doen dit aan de hand van informatieve video’s en reflecterende opdrachten. Het programma wordt zowel preventief ingezet bij werknemers en studenten, als in de behandeling van stressgerelateerde psychische kwetsbaarheden binnen de GGZ en het sociaal domein.

22% minder stressklachten

De effectiviteit van dit progamma is onderzocht bij 792 gebruikers. Hiervoor zijn de scores op de PSS-vragenlijst (Perceived Stress Scale) bij aanvang en na afloop van het programma met elkaar vergeleken. Uit de analyse blijkt dat stressklachten met 22% zijn afgenomen na het doorlopen van het programma.

Opvallend is dat hoe hoger de klachten bij aanvang van het programma zijn, des te groter de afname van klachten. Dus hoe meer stressklachten iemand ervaart, hoe interessanter het volgen van een dergelijk online programma is.

Grafiek van gemeten stressklachten

Andere resultaten uit het onderzoek

  • • 91% van de gebruikers voelt zich geholpen door het programma.
  • • Vrouwen hebben na het doorlopen van het programma een significant grotere klachtafname dan mannen.
  • • Het programma is het meest effectief wanneer het in 6 tot 9 weken doorlopen wordt.
  • • Klachtafname is groter voor gebruikers aan de preventieve kant (Gezondeboel) dan aan de curatieve kant (Therapieland).
  • • Gebruikers voelen zich het meest geholpen door het krijgen van nieuwe inzichten, het  krijgen van meer controle over de situatie en het beter leren omgaan met klachten.

Meer lezen over de onderzoeksresultaten van het programma Stressles?

Over IJ-lab: blijven bouwen aan een optimaal e-healthplatform

Binnen Therapieland hebben we de onderzoekstak IJ-lab. IJ-lab houdt zich continu bezig met het onderzoeken van het gebruik en de effecten van e-Health. De onderzoeksresultaten gebruiken we om van te leren; om door te ontwikkelen en bij te sturen waar nodig. Zo bouwen we aan een e-healthplatform dat zo effectief mogelijk is!

Ook aan de slag met e-Health?

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.956

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer

Anouk mentaal veerkrachtig

Wanneer voelen de experts van Therapieland zich eigenlijk mentaal veerkrachtig? Lees hier het verhaal van Operationeel Directeur Anouk

Lees meer