22-11-2022

Bijna een op de vijf volwassenen (18-64 jaar) krijgt ooit in zijn leven te maken met een depressie. Tegelijkertijd zijn wachtlijsten binnen de GGZ te lang, waardoor mensen vaak te laat hulp krijgen. Met e-Health kunnen mensen zelfstandig aan de slag bij lichte tot matige somberheidsklachten of ter preventie. Uit onderzoek blijkt dat dit voor 78% als helpend wordt ervaren.

Het e-Health-programma Somberheid

Het programma Somberheid is speciaal door experts ontwikkeld voor volwassenen met somberheidsklachten. Het programma is bedoeld voor lichte tot matige problematiek en kan zowel preventief (voor werknemers, studenten en in het sociaal domein) als curatief (in de GGZ) ingezet worden. IJ-lab onderzocht de effectiviteit van dit programma bij 370 gebruikers. Hiervoor werd de mate van somberheidsklachten gemeten bij aanvang en na afloop van het programma. Somberheid werd gemeten met de PHQ-9-vragenlijst; een internationaal gebruikte en uitgebreid geteste vragenlijst voor het opsporen en opvolgen van depressie.

Doorlooptijd belangrijk voor afname klachten

Uit het onderzoek komt naar voren dat somberheidsklachten gemiddeld met 22% afnemen na het doorlopen van het programma Somberheid. Een voorspeller voor de klachtafname is de mate van klachten vooraf: mensen met middelmatige en hoge klachten ervaren een grotere klachtafname dan mensen met lage klachten.

Ook de doorlooptijd van een programma speelt een interessante rol. Zo trad de grootste klachtafname op bij gebruikers die het programma in 6 tot 9 weken doorlopen. Dit terwijl de meeste gebruikers het programma in kortere tijd voltooiden.

In deze grafiek is te zien dat de somberheidsklachten het sterkst afnemen bij een doorlooptijd van 6 tot 9 weken. 1 tot 3 weken, 3 tot 6 weken en meer dan 9 weken zorgt ook voor klachtafname, maar in mindere maten.

Gebruikers geholpen door nieuwe inzichten en lessen

78% van alle gebruikers geeft aan geholpen te zijn door het programma. Gebruikers voelen zich vooral geholpen door het krijgen van nieuwe inzichten, het beter om leren gaan met klachten en het ontwikkelen van een positievere kijk op dingen.

Meer lezen over de onderzoeksresultaten van het programma Somberheid?

Over IJ-lab: blijven bouwen aan een optimaal e-healthplatform

Binnen Therapieland hebben we de onderzoekstak IJ-lab. IJ-lab houdt zich continu bezig met het onderzoeken van het gebruik en de effecten van e-Health. De onderzoeksresultaten gebruiken we om van te leren; om door te ontwikkelen en bij te sturen waar nodig. Zo bouwen we aan een e-healthplatform dat zo effectief mogelijk is!

Ook aan de slag met e-Health?

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.754

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer

Anouk mentaal veerkrachtig

Ervaring van onze klanten met Therapieland: een blik op de resultaten en doelen voor het gebruik van ons platform.

Lees meer