22-11-2022
Bijna een op de vijf volwassenen (18-64 jaar) krijgt ooit in zijn leven te maken met een depressie. Tegelijkertijd zijn wachtlijsten binnen de GGZ te lang, waardoor mensen vaak te laat hulp krijgen. Met e-Health kunnen mensen zelfstandig aan de slag bij lichte tot matige somberheidsklachten of ter preventie. Uit onderzoek blijkt dat dit voor 78% als helpend wordt ervaren.
Het e-Health-programma Somberheid
Het programma Somberheid is speciaal door experts ontwikkeld voor volwassenen met somberheidsklachten. Het programma is bedoeld voor lichte tot matige problematiek en kan zowel preventief (voor werknemers, studenten en in het sociaal domein) als curatief (in de GGZ) ingezet worden. IJ-lab onderzocht de effectiviteit van dit programma bij 370 gebruikers. Hiervoor werd de mate van somberheidsklachten gemeten bij aanvang en na afloop van het programma. Somberheid werd gemeten met de PHQ-9-vragenlijst; een internationaal gebruikte en uitgebreid geteste vragenlijst voor het opsporen en opvolgen van depressie.
Doorlooptijd belangrijk voor afname klachten
Uit het onderzoek komt naar voren dat somberheidsklachten gemiddeld met 22% afnemen na het doorlopen van het programma Somberheid. Een voorspeller voor de klachtafname is de mate van klachten vooraf: mensen met middelmatige en hoge klachten ervaren een grotere klachtafname dan mensen met lage klachten.
Ook de doorlooptijd van een programma speelt een interessante rol. Zo trad de grootste klachtafname op bij gebruikers die het programma in 6 tot 9 weken doorlopen. Dit terwijl de meeste gebruikers het programma in kortere tijd voltooiden.
Gebruikers geholpen door nieuwe inzichten en lessen
78% van alle gebruikers geeft aan geholpen te zijn door het programma. Gebruikers voelen zich vooral geholpen door het krijgen van nieuwe inzichten, het beter om leren gaan met klachten en het ontwikkelen van een positievere kijk op dingen.
Meer lezen over de onderzoeksresultaten van het programma Somberheid?
Over IJ-lab: blijven bouwen aan een optimaal e-healthplatform
Binnen Therapieland hebben we de onderzoekstak IJ-lab. IJ-lab houdt zich continu bezig met het onderzoeken van het gebruik en de effecten van e-Health. De onderzoeksresultaten gebruiken we om van te leren; om door te ontwikkelen en bij te sturen waar nodig. Zo bouwen we aan een e-healthplatform dat zo effectief mogelijk is!