08-11-2022

Het doorlopen van een e-Health-programma blijkt effectief bij het verwerken van een verlies, zo blijkt uit onderzoek van IJ-lab. We zetten de belangrijkste onderzoeksresultaten op een rij.

Het e-Health-programma Rouw

Het verliezen van een naaste heeft een grote impact op iemands leven. Iedereen gaat anders om met verlies. Sommigen verwerken het zelf en anderen hebben veel baat bij een beetje extra hulp. Voor deze laatste groep kan e-Health een uitkomst bieden: een online programma dat begeleiding geeft bij de rouwverwerking, door middel van psycho-educatieve video’s, inzichtgevende vragen en oefeningen. Therapieland is een aanbieder van dit soort e-Health-programma’s.

Het programma Rouw is bedoeld voor volwassenen die een naaste hebben verloren en in principe een ‘normaal’ verwerkingsproces doormaken, maar toch problemen ervaren op een of meer levensgebieden en daar wat hulp bij nodig hebben. IJ-lab onderzocht de effectiviteit van dit programma bij 636 mensen, met een voor- en nameting op de Rouwmeter.

Rouwklachten nemen significant af door e-Health

De scores op de Rouwmeter worden onderverdeeld in lage, matige en hoge klachten. Uit de resultaten blijkt dat het aantal mensen in de categorie “lage klachten” is verdubbeld na het doorlopen van het programma; meer dan de helft valt dan binnen deze categorie. De klachten zijn gemiddeld met 22% afgenomen, wat een significant groot effect is.

Grafiek van gemeten Rouwklachten voor en na het programma - grafiek

Deze effecten zijn ten minste gedeeltelijk toe te schrijven aan het programma. Zo is de afname van klachten significant geassocieerd met “zich geholpen voelen” door het programma. Gebruikers met een grotere klachtafname zijn het meer eens met de stelling “Door dit programma zijn mijn klachten afgenomen”.

Andere resultaten uit het onderzoek

– 91% van de gebruikers voelt zich geholpen door het programma.

– Gebruikers van het programma voelen zich het meest geholpen door het krijgen van nieuwe inzichten, het herkennen dat ze niet de enige zijn met deze klachten en het beter om kunnen gaan met klachten.

– De meeste klachtafname treedt op wanneer het programma in zes tot negen weken wordt doorlopen.

Meer lezen over de onderzoeksresultaten van het programma Rouw?

Over IJ-lab: blijven bouwen aan een optimaal e-healthplatform

Binnen Therapieland hebben we de onderzoekstak IJ-lab. IJ-lab houdt zich continu bezig met het onderzoeken van het gebruik en de effecten van e-Health. De onderzoeksresultaten gebruiken we om van te leren; om door te ontwikkelen en bij te sturen waar nodig. Zo bouwen we aan een e-healthplatform dat zo effectief mogelijk is!

Ook aan de slag met e-Health?

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.934

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.776

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer