Zorgprofessionals maken steeds vaker de keuze om een ander soort gesprek te voeren met een cliënt, namelijk vanuit het perspectief van Positieve Gezondheid, waarin een betekenisvol leven van de patiënt centraal staat. De focus ligt niet op iemands ziekte of problemen, maar op wat iemand nog wel kan en belangrijk vindt. Het concept van Positieve Gezondheid werkt met een spinnenweb dat bestaat uit zes dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Door dit spinnenweb samen met een patiënt in te vullen wordt er een duidelijk beeld geschept van hoe iemand zijn of haar gezondheid op dat moment ervaart. Vanuit daar kan er worden gewerkt aan het versterken van de mentale veerkracht. Maar waar moet je als zorgprofessional beginnen?

 

Ook vanuit de missie van Therapieland wordt ernaar gestreefd iedereen het vermogen te geven veerkrachtig te leven, door op het juiste moment psychologische kennis op een inspirerende en toegankelijke manier beschikbaar te stellen. Het vermogen geven om veerkrachtig te leven is waar Positieve Gezondheid om draait. Deze manier van kijken naar gezondheid speelt daarom ook een belangrijke rol in het ontwikkelproces van ons e-Health aanbod: van conceptfase tot live-gang. 

 

Aan de hand van het Spinnenweb van Positieve Gezondheid, opgericht door Machteld Huber, is er daarom een keuzehulp beschikbaar gesteld voor cliënten van Therapieland en Gezondeboel. Meer dan 200 programma’s zijn ingedeeld aan de hand van de dimensies die worden gebruikt bij Positieve Gezondheid, met als doel: zorg en ondersteuning laten aansluiten bij de persoon en niet andersom. De keuzehulp helpt professionals makkelijk te navigeren door het aanbod, want er is veel. Per dimensie zijn er een aantal thema’s opgesteld waaronder verschillende programma’s zijn ondergebracht. Bij de dimensie “mentaal welbevinden” kun je bijvoorbeeld denken aan thema’s zoals onthouden, concentreren, communiceren, vrolijk zijn, omgaan met verandering en gevoel van controle. Hiervoor zijn allerlei programma’s beschikbaar vanuit ons e-Health platform. Zo is er voor elke dimensie een brede selectie opgesteld waar de professional, of de cliënt uit kan kiezen. Ben jij een zorgprofessional en ben je benieuwd naar hoe je deze tool kunt inzetten, of wil je de uitgebreide keuzehulp gebruiken? Neem dan contact met ons op!

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.755

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.632

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer