De missie van Therapieland is helder: 100 miljoen mensen helpen mentaal veerkrachtig in het leven te staan. Maar hoe voelt dat eigenlijk, mentaal veerkrachtig zijn? En wat kun je zelf doen om mentaal veerkrachtig te worden en te blijven? We vroegen onze eigen experts hoe zij voor zichzelf én vanuit hun functie kijken naar mentale veerkracht. Deze keer spreken we Maaike, Researcher bij het Team Data en Research, over onderzoek, terugveren na stress en nieuwe dingen proberen.

 

Hoi Maaike! Wat doe jij bij Therapieland?

Ik werk nu 3 jaar bij Therapieland. Ik doe wetenschappelijk onderzoek bij IJ-lab, de onderzoekstak van Therapieland en Gezondeboel. We doen onderzoek naar de waarde van e-health en naar de effectiviteit van onze programma’s, vaak in samenwerking met universiteiten. Deze onderzoeken publiceren we op de website, in de vorm van factsheets, én we gebruiken ze intern, om onze e-health te verbeteren.

 

Interessant! En als je niet op je werk bent?

Ik hou van buiten zijn, bewegen en mensen om me heen. Ook nieuwe dingen proberen en reizen geven mij veel energie. Verder ben ik een echte sportfanaat. Ik hou van tennissen, fietsen, yoga en wandelen. Ik loop bijvoorbeeld een jaarlijkse huttentocht in de Alpen. Helaas heb ik nu last van blessures. Dat is lastig, want mijn belangrijkste uitlaatklep is sporten. Nu valt dat dus even weg.

Dat lijkt me inderdaad lastig. Hoe ga je daarmee om?

Hoewel het frustrerend is dat ik momenteel niet echt kan sporten, valt het me mee hoe goed het lukt daarmee om te gaan.

 

Nu leg ik de nadruk op andere dingen waar ik blij van word, zoals sociale contacten en zelfontwikkeling. Ik volg een cursus coaching, dat is erg leuk. Ik blijf bewegen op de manieren die wel kunnen, zoals zwemmen. Dat is niet mijn favoriete activiteit, maar ik merk wel dat het goed voor me is. En ik ben actief bezig met de oefeningen van de fysiotherapeut, waardoor ik gelukkig wel verbeteringen ervaar.

 

Daarnaast probeer ik om genoeg te slapen, gezond te eten en veel naar buiten te gaan. Dat zijn voor mij ingrediënten om me goed te voelen. Natuurlijk niet altijd, want soms wil je ook even los kunnen gaan, bijvoorbeeld echt even snacken of een avondje op stap. Dat mag af en toe ook!

 

“Mentale veerkracht is de mogelijkheid om weer terug te veren na een stresssituatie.

 

Wat is mentale veerkracht volgens jou?

Mentale veerkracht is het vermogen om een moeilijke of uitdagende situatie te accepteren en dan te bedenken hoe je het beste door die periode heen kunt komen. Het is weten wat je nodig hebt op zo’n moment en goed voor jezelf te zorgen.

Hoe sluit jouw baan bij Therapieland daarop aan?

Ik sta erg achter de missie van Therapieland om zoveel mogelijk mensen te helpen mentaal veerkrachtig te zijn. Als ik kijk naar alle tekorten, krapte en lange wachtlijsten in de zorg, dan zie ik dat we echt iets toevoegen aan betere zorg. Het voelt goed om werk te doen dat ik belangrijk vind.

 

Door de meerwaarde van ons platform te onderzoeken en uit te dragen, hoop ik dat we meer mensen kunnen bereiken en helpen door moeilijke periodes heen te komen, en dat we tegelijkertijd de effectiviteit van ons platform kunnen vergroten.

 

“Ik hoop dat we kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de zorg door er voor iedereen te zijn: zowel mensen die middenin een moeilijke periode zitten als mensen waarbij we problemen helpen voorkomen.

 

Wat hoop je dat Therapieland zal bereiken?

Onze missie, natuurlijk: 100 miljoen mensen mentaal veerkrachtig!

 

Ik hoop dat we kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de zorg door er voor iedereen te zijn: zowel mensen die midden in een moeilijke periode zitten als mensen waarbij we problemen helpen voorkomen. En niet alleen de mensen die onze programma’s gebruiken, maar ook de professionals die ze aanbieden, bijvoorbeeld door hun werkdruk te verlichten en ze te ondersteunen met uitdagingen.

Stel: je mag iedereen nu één tip geven over mentale veerkracht. Wat zou dat zijn?

Bedenk goed waar jij energie van krijgt en blij van wordt. Zorg dat je de tijd neemt om dat te doen. Als je voor jezelf helder hebt wat jou helpt, kan je daar altijd naar teruggrijpen op moeilijke momenten. Als je niet zo goed weet waar je blij van wordt, probeer dan nieuwe dingen!

 

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.934

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.776

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer