De missie van Therapieland is helder: 100 miljoen mensen helpen mentaal veerkrachtig in het leven te staan. Maar hoe voelt dat eigenlijk, mentaal veerkrachtig zijn? En wat kun je zelf doen om mentaal veerkrachtig te worden en te blijven? We vroegen onze eigen experts hoe zij voor zichzelf én vanuit hun functie kijken naar mentale veerkracht. Deze keer spreken we Kelvin, E-health Adviseur, over betere keuzes maken en een positieve omgeving.

 

Hoi Kelvin! Wat doe jij bij Therapieland?

Ik ben E-health Adviseur bij Therapieland. Dat houdt in dat ik in gesprek ga met organisaties die zich op e-health oriënteren. Mijn doel is om die organisaties aan te sluiten als klant, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat de zorg toegankelijk blijft.

 

Ik werk in september twee jaar bij Therapieland. Eerst hielp ik bestaande klanten om e-health zo effectief mogelijk in te zetten en zo de impact van ons platform te vergroten. Sinds begin dit jaar werk ik met nieuwe klanten.

 

Wat doe je in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd ga ik graag naar festivals met vrienden. En ik breng tijd door met mijn gezin. Daarnaast sport ik graag. Ik ga drie tot vier keer per week naar de sportschool. Als je fysiek fit bent, dan werkt dat door naar je geest. Dus sporten is goed voor mijn mentale veerkracht.

 

“Mentale veerkracht betekent voor mij dat je de juiste kennis en vaardigheden bezit, waarmee je om kunt gaan met tegenslagen in het leven.

 

Wat betekent mentale veerkracht voor jou?

Mentale veerkracht betekent voor mij dat je de juiste kennis en vaardigheden bezit, waarmee je om kunt gaan met tegenslagen in het leven. Ik vind mentale veerkracht erg belangrijk. Tien jaar geleden heb ik een periode last gehad van mentale problemen. Uiteindelijk heb ik ervaren dat je daar zelf de regie over moet nemen. Ik vind het mooi dat ik anderen daar nu mee kan helpen via ons platform.

 

Hoe ben je uit die moeilijke periode gekomen?

Mijn klachten duurden voort, dus op een gegeven moment ging ik hulp zoeken. Ik kwam bij een psychotherapeut terecht. Die houdt je op verschillende vlakken een spiegel voor, bijvoorbeeld de keuzes die je maakt, de mensen om je heen, je werk, je woonsituatie… Zo brengt de therapeut in kaart waar iets speelt. Daar moet je dan vervolgens zelf mee aan de slag. Door op verschillende vlakken betere keuzes te maken, kwam ik er sterker uit.

 

Hoe beïnvloedt jouw persoonlijke ervaring je werk bij Therapieland?

Mijn persoonlijke ervaring motiveert me in mijn werk. Bij Therapieland helpen we mensen die hulp nodig hebben, en ik heb zelf ook in die situatie gezeten. Daardoor weet ik hoe belangrijk mijn werk is.

 

Ik neem mijn ervaring ook mee in mijn gesprekken met klanten, want ik kan me goed inleven in de problematiek van de mensen die de programma’s gebruiken.

 

Verder heb ik geleerd dat eigen regie belangrijk is: je moet zelf de verandering teweeg brengen die je nodig hebt. Dat past bij ons platform: wij bieden handvatten, maar de zorgvrager heeft uiteindelijk zelf de touwtjes in handen.

 

Wat hoop je voor de toekomst van Therapieland?

Praten over mentale problemen is al veel minder een taboe dan het was. Ik hoop dat Therapieland verder kan bijdragen aan het wegnemen van dat taboe. Zo wordt het makkelijker om hulp te vragen.

 

Daarnaast hoop ik dat we nog toegankelijker en laagdrempeliger worden. En beschikbaar voor iedereen die het nodig heeft.

 

Stel: je mag nu iedereen een tip geven op het gebied van mentale veerkracht. Wat zou dat zijn?

Kies in eerste instantie voor jezelf. Vroeger probeerde ik vooral te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ik was mezelf aan het wegcijferen. Nu heb ik geleerd om dat niet meer te doen, door rekening te houden met mezelf en me te omringen met steunende mensen. Als de mensen om je heen positieve energie meebrengen, verbetert dat namelijk je veerkracht. Therapieland is gelukkig zo’n positieve omgeving. Het is daarnaast belangrijk om dingen niet te zwaar te maken, maar luchtig en met humor te benaderen.

 

Het boek Master your mindset van Michael Pilarczyk is een goed voorbeeld van eigen regie. Het gaat over de kracht die je zelf hebt, en hoe je wat je wil zelf waar kan maken.

 

Quote uit dit boek: ‘Situaties zelf zijn niet bepalend; wél hoe wij omgaan met die situaties. Wie je bent geworden en waar je nu staat in je leven zijn het gevolg van alle keuzes die je tot op heden hebt gemaakt.’

 

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 2.483

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 2.357

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer