Het einde van het jaar is in zicht, en we kijken terug op een jaar vol mooie ontwikkelingen. Bij Therapieland hebben we niet stilgezeten: we hebben nieuwe online programma’s gelanceerd en bestaande programma’s vernieuwd. Alles met één doel voor ogen: professionals nog beter ondersteunen bij het bieden van psychische hulp. In deze terugblik laten we vol trots de prachtige programma’s zien die het team Interventie Ontwikkeling in samenwerking met experts heeft ontwikkeld.
Januari
+ Omgaan met een suïcidale naaste: Dit programma is speciaal ontwikkeld voor volwassenen met een naaste die worstelt met suïcidaal gedrag. Hiermee bedoelen we zowel gedachten als handelingen die wijzen op suïcidaliteit.
Type programma: begeleid of zelfhulp
+ Controle over je emoties – Licht verstandelijke beperking: Ideaal voor mensen die moeite hebben met emotieregulatie en daarnaast uitdagingen ervaren, zoals het begrijpen van taal, een trage verwerkingssnelheid of een lichte verstandelijke beperking.
Type programma: begeleid
+ Depressie overwinnen – Licht verstandelijke beperking: Het programma biedt uitgebreide kennis over depressieve klachten en biedt praktische tools om negatieve denkpatronen te doorbreken. Met praktische oefeningen en huiswerkopdrachten wordt gewerkt aan blijvende verandering. Het programma sluit af met een terugvalpreventieplan.
Type programma: begeleid
Februari
+ E-volve – wachtlijst (volwassenen): ontwikkeld om volwassenen (18 – 65 jaar) tijdens de wachttijd te ondersteunen. De cliënt is verwezen vanwege het vermoeden van een DSM-V stoornis. De interventie kan diagnose-overkoepelend worden ingezet.
Type programma: begeleid
+ E-volve – wachtlijst (jongeren): gericht op het voorkomen van klachttoename ten gevolge van de wachttijd te voorkomen, de jongere te begeleiden met een eerste stap richting herstel en voor te bereiden op de eventuele vervolgbehandeling. De cliënt gaat in dit achtweekse programma werken aan drie modules: Zelfredzaamheid, Emotieregulatie en Leefstijl en Support.
Type programma: begeleid of zelfhulp
Het programma E-volve is ook beschikbaar voor cliënten die Spaans of Engels spreken.
April
+ Overspanning & Burn-out (herziening): Speciaal voor volwassenen met overspannings- of burn-outklachten. Deze klachten zijn ontstaan door het werk en/of de privéomgeving. De cliënt kan zijn uitgevallen op het werk, maar dit is niet noodzakelijk.
Type programma: begeleid of zelfhulp
+ 18! en nu?: Vanaf hun 18e verjaardag worden jongeren officieel volwassen, met nieuwe verantwoordelijkheden en verplichtingen. Om hen te ondersteunen in deze overgang is het programma 18! En nu? ontwikkeld. Dit programma helpt jongeren zich voor te bereiden op alle veranderingen die op hun pad komen.
Type programma: begeleid of zelfhulp
+ Paniek overwinnen- Licht verstandelijke beperking: Dit programma is ontwikkeld voor mensen die zijn gediagnosticeerd met een paniekstoornis met of zonder agorafobie en daarnaast problemen ervaren met het begrijpen van taal, een trage verwerkingssnelheid hebben of een licht verstandelijke beperking hebben. De cliënt krijgt inzicht in de paniekaanvallen en richt zich op het verminderen ervan en het voorkomen van terugval.
Type programma: begeleid
+ Eerste stap naar herstel – Jongeren: Het programma is bedoeld voor alle jongeren die niet lekker in hun vel zitten en een eerste stap willen maken naar herstel. Het kan zijn dat de jongere nog moet wachten op de behandeling, en dat die alvast aan de slag wil gaan met het herstel.
Type programma: begeleid of zelfhulp
+ Minder angst na kanker – HDI: Dit programma is voor patiënten die angst ervaren na kanker en is ontwikkeld door het Helen Dowling Instituut: expertisecentrum voor psychologische zorg bij kanker. Zij ontwikkelden het programma op basis van onderzoek, in samenwerking met (ex)patiënten en toetsten dit op effectiviteit.
Type programma: begeleid
Mei
+ Rouw (herziening): Het programma is geschreven voor volwassenen die een naaste hebben verloren en daar graag ondersteuning bij krijgen. Voor andere verlieservaringen (zoals huidsier, relatiebreuk of werk) is dit programma niet geschikt.
Type programma: begeleid of zelfhulp
Juni
+ Angst – Kinderen (herziening): Dit programma is bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar die last hebben van angstklachten. De angst kan worden ervaren op verschillende vlakken: van angst voor onbekenden tot een hond of in de lift staan. Angst – Kinderen is opgebouwd op basis van algemene cognitieve gedragstherapeutische technieken voor kinderen. Het programma is een vernieuwde versie van een eerder programma ‘Angst – Kinderen’. Aan de hand van onderzoek naar het gebruik van het programma en interviews met diverse professionals is het programma doorontwikkelt naar deze huidige vorm.
Type programma: begeleid
Juli
+ Mindfulness in het kort: Dit programma is ontwikkeld voor volwassenen die kennis willen maken met mindful in het leven staan. Dit programma is een introductie op mindfulness. Op zoek naar een uitgebreide versie? Dan is het programma Mindfulness een betere keuze.
Type programma: begeleid of zelfhulp
+ Hartrevalidatie: Hart & Hoofd in balans: voor volwassenen die een hartaandoening of hartincident hebben (meegemaakt), en beter willen leren omgaan met de mentale gevolgen daarvan. In dit programma komen verschillende thema’s aan bod waar veel hartpatiënten mee te maken krijgen en die belangrijk zijn voor hun herstel. Hierbij kun je denken aan de relatie tussen je hart(gezondheid) en stress, beter omgaan met gevoelens van onzekerheid, angst en somberheid. Maar ook gezonde ontspanning, leren grenzen stellen en ‘nee’ zeggen zijn belangrijke thema’s.
Type programma: begeleid
Augustus
+ Mindfulness (herziening): dit programma is doorontwikkeld vanuit het veelgebruikte programma Mindfulness. Dit programma is bedoeld voor volwassenen die meer mindful in het leven willen staan. De onderliggende problematiek kan variëren. Denk aan stress, angst, piekeren, somberheid en depressie.
Type programma: begleid of zelfhulp
Wist je dat de Mindfulness programma’s ook beschikbaar zijn voor jongeren en cliënten die Engels, Duits, Vlaams, Turks, Pools of Papiamentu spreken?
Oktober
+Online programma’s voor naasten: Bij Therapieland geloven we in de kracht van samen. Zo kun je als professional de sociale omgeving betrekken bij de behandeling van cliënt. Naasten kunnen daarmee toegang krijgen tot een kort educatief programma dat is ontworpen om de situatie van de ander te begrijpen en zo een stevigere sociale basis te creëren. Om het voor jou als professional eenvoudiger te maken, hebben we in 2024 de programma’s losgetrokken van het hoofdprogramma. Zo kun je alle programma’s voor naasten nu nog makkelijker op Therapieland vinden en delen!
+Minder moe bij ziekte – HDI: Dit programma, ontwikkeld door het Helen Dowling Instituut, is voor cliënten die chronisch vermoeid, angstig of somber blijven na een ernstige ziekte. Het gaat om zowel lichamelijke als mentale vermoeidheid, vaak veroorzaakt door de ziekte of medische behandelingen. Daarnaast kunnen psychologische factoren, zoals angst, somberheid, slaapproblemen en het overschrijden van grenzen, een grote rol gaan spelen. Dit heeft vaak een ingrijpende impact op het dagelijks leven, waardoor werk, privéleven en andere activiteiten worden belemmerd.
December
+Piekeren – Jongeren: Het programma is ontwikkeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die milde piekerklachten ervaren. Met dit programma krijgt de jongere inzicht in piekeren en het verschil met nadenken. De jongere leert welke klachten piekeren kan veroorzaken en ontdekt effectieve manieren om piekergedachten te verminderen, zowel oplosbare als onoplosbare. Met praktische oefeningen en technieken werkt de cliënt aan het doorbreken van piekergedrag.
+Angst bij je naaste: Dit programma is ideaal voor mensen die een naaste met angst, zoals een angststoornis, willen ondersteunen. Het biedt inzicht in hoe angst werkt en hoe vermijding en veiligheidsgedrag angst in stand houden. Daarnaast leert de cliënt hoe die op een prettige manier kan helpen, bijvoorbeeld door de angst bespreekbaar te maken en ondersteuning te bieden in kleine stappen.
+ KOPP – Jongeren: Voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar met een ouder met psychische problemen (KOPP) biedt dit programma inzicht en handvatten. Aan de hand van de metafoor van een te volle kast leren ze over psychische klachten, hoe ze omgaan met de situatie van hun ouder en hoe ze zichzelf kunnen versterken met praktische tools.
+ Omgaan met vermoeidheid (e-coach): Voor volwassenen met een chronische aandoening en vermoeidheidsklachten biedt dit programma ondersteuning bij het verminderen van de impact op het dagelijks leven. Cliënten leren anders omgaan met vermoeidheid. Bijvoorbeeld door balans te vinden tussen rust en activiteit, niet-helpende gedachten om te buigen, piekeren aan te pakken en slaap te verbeteren. Het programma sluit af met een evaluatie en persoonlijke toekomstdoelen.
Aan de slag!
Ben je al gebruiker van Therapieland? Log in en ontdek hoe deze programma’s je kunnen ondersteunen in je werk. Maak je nog geen gebruik van onze online programma’s? Vraag vandaag nog een gratis proefaccount aan en ervaar zelf hoe de online programma’s van Therapieland je kunnen helpen om effectieve en toegankelijke zorg te bieden.
Of maak een account aan en start met online programma’s.