Paniek overwinnen – LVB 

Dit programma is gebaseerd op de evidence-based behandelmodule ‘Paniek overwinnen’ van GGZ Rivierduinen op de polikliniek Kristal. Het programma is speciaal ontwikkeld voor mensen die zijn gediagnosticeerd met een paniekstoornis met of zonder agorafobie en daarnaast problemen ervaren met het begrijpen van taal, een trage verwerkingssnelheid hebben of een licht verstandelijke beperking hebben. Een paniekstoornis kan voor lichamelijke sensaties, gevoelens, gedachten en gedrag zorgen waarover ze weinig controle ervaren, waardoor het moeilijk is om ermee om te gaan. Het doel van dit programma is om de cliënt meer controle te geven over de paniekstoornis.

 

Inhoud van het programma

Het programma biedt inzicht in de problematiek en streeft ernaar het aantal paniekaanvallen te verminderen en terugval te voorkomen. Ten eerste doorloopt de cliënt verschillende onderwerpen, zoals angst, en leert hij hoe een paniekaanval eruitziet. Daarnaast richt het programma zich op verschillende lichamelijke sensaties die tijdens angstige situaties ervaren kunnen worden en oefent de cliënt met het verdragen van deze sensaties.

Bovendien helpt het programma bij het begrijpen van de invloed van gedachten op gevoel en gedrag. Er worden daarnaast oefeningen aangeboden om deze gedachten uit te dagen. Verder gaat de cliënt aan de slag met gedragsexperimenten. Hierbij oefent de cliënt stapsgewijs met het aangaan van angstige situaties.

Daarnaast is er aandacht voor het maken van een terugvalplan om toekomstige paniekaanvallen te verminderen of te voorkomen. Voor het bijhouden van paniekaanvallen kan de cliënt gebruikmaken van het programma ‘Bijhouden van paniekaanvallen’. Dit speciaal ontwikkelde programma laat de cliënt elke paniekaanval registreren door een aantal vragen te beantwoorden.

Kortom, met deze stappen biedt het programma een uitgebreide aanpak om cliënten te ondersteunen bij het reguleren van hun paniekaanvallen en het voorkomen van terugval.

 

Voor wie is dit programma geschikt?

Dit programma is ontwikkeld voor mensen die zijn gediagnosticeerd met een paniekstoornis met of zonder agorafobie. Daarnaast ervaren ze problemen met het begrijpen van taal, hebben ze een trage verwerkingssnelheid of een licht verstandelijke beperking.

 

Onderwerpen die aan bod komen

  • Informatie over angst en hoe een paniekaanval eruitziet.
  • Informatie over mogelijk ervaren lichamelijke sensaties 
  • Oefenen met het verdragen van lichamelijke sensaties.
  • Inzicht in de invloed van gedachten op gevoel en gedrag.
  • Oefenen met het uitdagen van gedachten. 
  • Het uitvoeren van gedragsexperimenten door te doen waar de cliënt angstig voor is.
  • Het ontwikkelen van een terugvalplan.

 

Hoe is Paniek overwinnen – LVB ontwikkeld?

Dit programma is gebaseerd op de evidence-based behandelmodule Paniek overwinnen ontwikkeld door Drs. A. van den Brink bij GGZ Rivierduinen op polikliniek Kristal. Op de website van GGZ Rivierduinen lees je meer informatie over deze en andere behandelmodules van polikliniek Kristal.

‘ RUIMTE VOOR EEN KORTE
MAAR INSPIRERENDE BLOCKQUOTE ’

Reinier Landstra

Misschien ook interessant

Kom meer te weten over ons platform.

Misschien ook interessant

Logo programma ALK

 Langdurige aanhoudende (pijn)klachten

Dit programma helpt om op een andere manier naar aanhoudende (pijn)klachten te kijken. 

Lees meer
Icoon programma Geen zin in seks

(Geen) zin in seks

Dit programma is voor volwassenen die merken dat zij geen zin (meer) hebben in seks.

Lees meer
programma-logo-controle-over-je-emoties-lvb

18! en nu?

Dit programma biedt ondersteuning bij emotieregulatie voor mensen met psychische problemen en licht verstandelijke beperking.

Lees meer
icoon programma Accepteren

Accepteren

Dit programma helpt om met acceptatie nare gevoelens en gebeurtenissen een plekje te geven.

Lees meer
icoon programma ACT

ACT

Deze module is bedoeld voor mensen met verschillende klachten die een behandeling op basis van ACT volgen.

Lees meer
Icoon programma ACT - Acceptatie

ACT – Acceptatie

Dit programma biedt handvatten om nare gevoelens en gebeurtenissen een plekje te geven.

Lees meer
icoon programma ACT defusie

ACT – Defusie

In dit programma leren mensen anders kijken naar gedachten, gevoelens en gebeurtenissen.

Lees meer

Kom meer te weten over ons platform.

Therapieland Digitrust ISO 27001 certificaat
Therapieland Digitrust NEN 7510 certificaat
Logo CE-markering

Veilig & vertrouwd

Bij Therapieland hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Therapieland is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Ook zijn wij AVG-proof en voldoen wij aan de geldende regels binnen de EU.