Blikopener

Werken aan mentale groei door middel van Virtual Reality

De mogelijkheden van VR binnen cognitieve gedragstherapie

Een belangrijk onderdeel van cognitieve gedragstherapie is exposuretherapie. Verschillende onderzoeken laten zien dat VR therapie een effectieve methode is om gedragsveranderingen te realiseren. Door middel van VR-programma’s die speciaal ontwikkeld zijn voor de mentale gezondheidszorg, is het mogelijk om vanuit de behandelkamer te oefenen met uitdagende situaties en vaardigheden. Onderzoek laat zien dat de effecten van de behandelingen voor angststoornissen met VR-exposure vergelijkbaar zijn met face-to-face behandelingen (Botella et al., 2017; Freeman et al., 2017; Opris et al., 2012).

Onze VR-programma’s

Blikopener biedt verschillende VR-programma’s voor de zorg aan. De programma’s worden ontwikkeld door een team van gespecialiseerde e-Healthontwikkelaars die samenwerken met experts en ervaringsdeskundigen. Hieronder vind je een overzicht van alle VR-programma’s die wij op dit moment aanbieden.

Therapieland Blikopener

Spreekangst (volwassenen)

 Virtueel oefenen met verschillende gevreesde situaties, waaronder spreken tijdens vergadering of het doen van een sollicitatiegesprek.

Lees meer
Therapieland BlikopenerBehandelkamer

Spreekangst (jongeren)

Oefenen met spreekangst in een veilige virtuele omgeving. Speciaal ontwikkeld voor scholieren in de onder- en bovenbouw.

Lees meer

Smetvrees

Het VR-programma Smetvrees bevat verschillende gevreesde situaties voor mensen met smetvrees zoals een vuile badkamer of keuken.

Lees meer
Virtual reality rijangst

Rijangst

Het programma ‘Rijangst’ bevat verschillende situaties zoals het rijden op een landweg, invoegen, filerijden en rijden over de snelweg.

Lees meer
Virtual reality MRI

MRI

Het programma ‘MRI’ is ontwikkeld voor mensen die binnenkort een MRI-scan moeten laten maken.

Lees meer
Virtual reality hondenfobie

Hondenfobie

Het programma ‘Hondenfobie’ is bedoeld voor volwassenen die de confrontatie aan willen gaan met hun angst voor honden.

Lees meer

Exposure

Dit programma is ontwikkeld voor volwassenen die aan de slag gaan met exposure in VR.

Lees meer
Virtual reality claustrofobie

Claustrofobie

Het programma ‘Claustrofobie’ bevat verschillende gevreesde situaties voor mensen met claustrofobie zoals de wc en de lift.

Lees meer
VR-agorafobie

Agorafobie

‘Agorafobie’ bevat verschillende uitdagende situaties, zoals de trein, de supermarkt of de foodhallen.

Lees meer