VR Rijangst

Tijdens het VR-programma Rijangst kunnen volwassenen aan de slag met het aangaan van hun rijangst. Tijdens het programma krijgt de cliënt uitleg over wat rijangst precies is. Ook wordt stilgestaan bij panieksensaties, vermijding en veiligheidsgedrag.

Middels VR worden zij in een realistische digitale wereld blootgesteld aan hun gevreesde situaties. In overleg met experts is een keuze gemaakt voor een aantal veelvoorkomende verschillende scenario’s zoals, het rijden op een landweg, invoegen, het nemen van rotondes en filerijden. De cliënt kan voor elk van de scenario’s zijn angstniveau voor, tijdens en na het oefenen registreren.

 

Voor wie is het programma geschikt?

Dit VR-programma is bedoeld voor volwassenen en jongvolwassenen die angst hebben om te rijden en de confrontatie aan willen gaan met hun rijangst. 

 

Waar is VR Rijangst op gebaseerd?

Voor mensen met rijangst is graduele exposure de voorkeursbehandeling: blootstelling aan de gevreesde situatie. Uit onderzoeken blijkt dat een behandeling met VR-exposure vergelijkbare behandeleffecten heeft als een traditionele behandeling bij angststoornissen (Opris et al., 2012). Gerichter onderzoek naar de effectiviteit van VR-exposure in het behandelen van een specifieke fobie wijst uit dat middels VR, angstklachten worden verminderd (Morina, Ijntema, Meyerbroker, Emmelkamp, 2015; Powers, Emmelkamp, 2008). Ook bleek uit een case study specifiek voor de behandeling van rijangst dat VR-exposure effectief is (Wald en Taylor, 2003). Uit dit onderzoek bleek dat drie van de vijf cliënten na het doorlopen van een VR-exposuretherapie minder angst had en minder vermijdingsgedrag vertoonde.

 

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is rijangst?
  • Oefenen met verschillende situaties in VR
  • Voormeting
  • Nameting
Therapieland Digitrust ISO 27001 certificaat
Therapieland Digitrust NEN 7510 certificaat

Veilig & vertrouwd

Bij Therapieland hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Therapieland is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Lees hier onze privacy statement.