Agorafobie – VR
Het VR-programma Agorafobie VR is bedoeld voor volwassenen en jongvolwassenen met agorafobie als ondersteuning tijdens de behandeling van agorafobie. Naast dat er in het programma een VR-onderdeel in onze Blikopener-app staat, is er in dit programma ook uitgebreid aandacht voor psycho-educatie. De training bestaat uit zes sessies waarin aandacht is voor vermijding- en veiligheidsgedrag, interoceptieve exposure-oefeningen en het uitdagen van gedachten.
In het VR-onderdeel kan gekozen worden uit verschillende situaties: de trein, de supermarkt of in de foodhallen. In elke situatie kan een drukte-niveau worden gekozen. De cliënt kan ervoor kiezen om dit met of zonder begeleiding van een therapeut te doen. Na het VR-onderdeel, in de vijfde sessie van de module, wordt overgegaan op exposure in vivo. Het programma wordt afgesloten met het opstellen van een terugvalpreventieplan.
Voor wie is het VR-programma geschikt?
Het programma is bedoeld voor volwassenen en adolescenten met agorafobie.
Waar is de training op gebaseerd?
Cognitieve gedragstherapie voor agorafobie bestaat onder andere uit exposure en paniekmanagement. In eerste instantie werd bij exposure veel nadruk gelegd op het afnemen van de angst, maar meer recente inzichten tonen aan dat het gaat om het falsificeren (toetsen) van de angstige verwachting van de cliënt (Craske, Treanor, Conway, Zbozinek & Vervliet, 2014). Dit toetsen van de verwachting, als ook de andere elementen uit de cognitieve gedragstherapie, komen terug in de protocollaire behandeling voor paniekstoornis met agorafobie (Keijsers, van Minnen & Hoogduin, 2011).
Onderwerpen die aan bod komen:
- Wat is agorafobie?
- Bewustwording van angsten en gedrag
- Exposure-oefeningen via VR
Veilig & vertrouwd
Bij Therapieland hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Therapieland is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Bekijk hier ons privacystatement.