De innovatie-estafette 

Online event – donderdag 11 februari 19:30-21:00 uur

Big Data, Artificial Intelligence, Value Based Healthcare en een pandemie. Ben jij benieuwd welke invloed deze trends op de mentale gezondheidszorg uitoefenen? De e-Healthweek heeft een nieuwe vorm en een nieuwe naam: De Slimme Zorg Estafette. Net als de afgelopen jaren is Therapieland van de partij, dit keer met een heuse ‘Innovatie-estafette’. 

Tijdens de innovatie-estafette zullen onze innovatie-atleten Nicky Hekster (IBM), Bert van der Hoek (Stichting Trimbos) en Pim Valentijn (Essenburgh), ieder een thema belichten dat actueel is in de mentale gezondheidszorg, namelijk Big Data en Artificial Intelligence, corona en Value Based Healthcare. Telkens worden deze trends besproken aan tafel met Astrid Kersseboom (moderator), Peter Joosten (toekomstdenker) en Jarno Meijer (CEO Therapieland). Ook is er ruimte voor vragen uit het publiek. Laat je inspireren!

Het Programma

19:30u

Startschot

Astrid Kersseboom, Peter Joosten & Jarno Meijer

 

Big data en Artificial Intelligence in de zorg

Nicky Hekster

 

Corona: de gevolgen en kansen tot innovatie in de mentale gezondheidszorg

Bert van der Hoek

 

Value Based Healthcare

Pim Valentijn

 

Finish

Astrid Kersseboom, Peter Joosten & Jarno Meijer

21:00u

Over de sprekers

Nicky Hekster

Na een decennium als Technical Leader Healthcare & Life Sciences bij IBM Benelux en als IBM Watson-ambassadeur te hebben gefungeerd, werkt Nicky Hekster nu pan-Europees voor IBM Watson Health. Hij concentreert zich op daarbij op ontwikkeling en validatie van oplossingen ten behoeve van uitdagingen in het gehele ecosysteem van de gezondheidszorg en de levenswetenschappen.

Naast eHealth en Big Data is hij een expert in het toepassen van AI-technologie op het volledige ecosysteem van betrokkenen in de gezondheidszorg. Hij is geïnspireerd door het verschil dat data en technologie kunnen maken om de gezondheidszorg en onderzoek te verbeteren. Van 2010 tot 2014 was hij voorzitter van IHE Nederland (Integrating the Healthcare Enterprise), in welke hoedanigheid hij heeft bijgedragen aan het gecoördineerde gebruik van Zorg ICT-standaarden in Nederland voor regionale en nationale uitwisseling van medische informatie. 

Nicky treedt regelmatig op als gastdocent aan universiteiten en hogescholen en is een veelgevraagd spreker of dagvoorzitter op nationale en internationale conferenties en masterclasses. Hij is tevens executive professor aan de TIAS School for Business and Society, verantwoordelijk voor de track Business Analytics & Intelligence in het MSc MBA-programma. Hij studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij op een onderwerp uit de zuivere wiskunde promoveerde.

Bert van der Hoek

Bert van der Hoek (1958) studeerde klassiek gitaar aan het conservatorium in Groningen en studeerde cum laude af in de Arbeids- en Organisatiepsychologie en Individueel toegepaste psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studies heeft hij onder andere gewerkt bij een trainingsadviesbureau en als psycholoog en hoofd P&O bij de gemeentepolitie in Groningen.

Vanaf 1992 is hij binnen de Arbobranche werkzaam geweest, eerst als hoofd Bedrijfsgezondheidsdienst van de GGD Groningen, later als Algemeen directeur van Arbodienst Noord BV. In 1999 maakte hij de overstap naar de branche van de Zorgverzekeraars als directeur Zorg bij RZG, later opgegaan in Menzis. In 2005 werd hij lid, later voorzitter, van de Raad van Bestuur van Lentis, een zorgaanbieder op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, forensische GGz en Zorg voor Ouderen in Noordoost Nederland.

In 2015 werd hij directeur Strategie en in 2016 bestuursvoorzitter van De Friesland Zorgverzekeraar. Sinds oktober 2018 is hij bestuursvoorzitter van het Trimbos-instituut, een (inter)nationaal onderzoeks- en kennisinstituut op het gebied van mentale gezondheid en verslaving.

Pim Valentijn

Dr. Pim Valentijn is adjunct-directeur bij Essenburgh en senior onderzoeker bij Maastricht University. Pim is een van ’s werelds meest invloedrijke denkers op het gebied van op waardegedreven zorg. Hij is de uitvinder van het Rainbow Model en een hoog aangeschreven keynote speaker. Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich op de meerwaarde van innovatieve zorgmodellen en de stappen die nodig zijn om te komen tot betere gezondheid, betere zorg en lagere kosten. Kortom: hij koppelt wetenschap aan de praktijk.

De toekomst van zorg vraagt om waardegedreven zorg. Dit betekent dat uitgangspunten veranderen over hoe de zorg georganiseerd moet worden. Value-based healthcare (VBHC), triple aim, netwerkzorg, digitale transformatie, uitkomstbekostiging zijn termen die hierbij regelmatig vallen. Maar wat ligt eigenlijk ten grondslag aan deze hypes en hoe kunnen ze worden toegepast in de praktijk? En is er hoop om hier als professional en/of bestuurder een leidende rol in te spelen? Dr. Pim Valentijn zal u aan de hand van (inter)nationale voorbeelden laten zien welke stappen er nodig zijn om betere gezondheid, kwaliteit en lagere kosten te realiseren.

Astrid Kersseboom

Moderator van de avond, Astrid Kersseboom (1966, Vlaardingen) studeerde Journalistiek in Tilburg. Ze werkte 10 jaar bij Omroep Brabant en vanaf 1998 bij de NOS. Eerst bij het Radionieuws (de bulletins op de radio), daarna van 2001 tot 2004 als presentator bij Studio Sport. Sinds januari 2004 is ze presentator van het NOS Journaal, met sinds 2007 in haar portefeuille het koningshuis.

Peter Joosten

Peter Joosten MSc. is biohacker, spreker en toekomstdenker. Hij heeft aan de Rijksuniversiteit Groningen Bedrijfskunde en Journalistiek gestudeerd. In 2019 ronde hij de opleidingen bio-ethiek aan de Università Europea di Roma (Italië) en de Biohack Academy aan de Waag Amsterdam af. In 2020 volgde hij de opleiding wetenschapsjournalistiek. 

Naast blogger en podcaster is hij keynote spreker bij diverse bedrijven, instellingen en evenementen, waaronder TEDx, Biohacker Summit Stockholm, UMC Utrecht, Martini Ziekenhuis Groningen, Radboud UMC, KPN, Etos en ASML. Hij is auteur van de boeken Biohacking (2018) en Supermens (2020). Op zijn Engelse blog Superhuman Talks schrijft hij over human enhancement.

Als gastdocent is hij verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven (Master Human Technology Interaction) en de Next Nature Academy (thema: mensverbetering). Peter wordt daarnaast regelmatig geïnterviewd voor televisieprogramma’s, kranten, radio en tijdschriften over biohacking en de impact van technologie op de mens (waaronder RTL5, BNNVARA, Radio 1, Men’s Health, BNR Nieuwsradio, Volkskrant, Tegenlicht en De Correspondent).

Therapieland Jarno Meijer

Jarno Meijer

Jarno Meijer behaalde aan de Rijksuniversiteit Groningen een Researchmaster in Social and Organizational Psychology en heeft zich tijdens zijn studie verdiept in motivatietheorieën en eHealth. Hij is directeur van Therapieland en heeft als missie om met Therapieland iedereen het vermogen te geven veerkrachtig te leven, door op het juiste moment psychologische kennis op een inspirerende en toegankelijk manier beschikbaar te stellen.

Vanuit zijn achtergrond als ex-topsporter gelooft Jarno in de eigen regie van mensen: met de juiste hulpmiddelen en vaardigheden kan iedereen aan zijn eigen mentale gezondheid werken. Ondersteund door technologische ontwikkelingen zoals apps, online programma’s en Virtual Reality, gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek, werkt Jarno dagelijks vol passie met een bevlogen team aan e-Health met impact.