De missie van Therapieland is helder: 100 miljoen mensen helpen mentaal veerkrachtig in het leven te staan. Maar hoe voelt dat eigenlijk, mentaal veerkrachtig zijn? En wat kun je zelf doen om mentaal veerkrachtig te worden en te blijven? We vroegen onze eigen experts hoe zij voor zichzelf én vanuit hun functie kijken naar mentale veerkracht. Deze keer spreken we Céline, Content Marketeer, over het omarmen van frustratie, het verbinden van mensen, en hardlopen als uitlaatklep.

 

Hoi Céline! Vertel, wat doe jij bij Therapieland?

Sinds 2021 werk ik bij Therapieland als Content Marketeer. Een hele leuke functie waarin ik mij bezighoud met de positie van Therapieland als e-health-aanbieder in het zorgnetwerk. Hiervoor schrijf ik artikelen en creëer ik allerlei soorten content om ons platform onder de aandacht te krijgen. 

Wat betekent mentale veerkracht voor jou?

Mentale veerkracht is voor mij een gevoel van vertrouwen dat het altijd wel goed komt. Of misschien juist wel dat als het niet goed komt, het ook oké is. Eigenlijk zie ik het als een soort van tevreden kunnen zijn met de ongemakken en uitdagingen van het leven. Dat ik daar niet bang voor ben. Sommige momenten heb ik dat gevoel wat sterker, bijvoorbeeld als ik een nieuw hardloopdoel heb gehaald. Dan voelt het alsof ik de wereld aan kan! Maar ook in mindere periodes kan ik kracht en rust vinden in het feit dat ik altijd mijn weg wel weer vind. Zelfs als dat wat tijd nodig heeft. 

 

“Mentale veerkracht is voor mij een gevoel van vertrouwen dat het altijd wel goed komt. Of misschien juist wel dat als het niet goed komt, het ook oké is.

 

Hoe zorg jij ervoor dat je je mentaal veerkrachtig voelt?

Door te proberen dingen te nemen zoals ze zijn en tevreden te zijn in het hier-en-nu. Klinkt lekker vaag hè? In de praktijk komt dat voor mij eigenlijk neer op mindfulness en dankbaarheid. Ik ben heel dankbaar voor de (kleine) geluksmomenten, maar wuif ook de rottige dagen niet weg. Ik probeer echt alles te beleven en omarmen zoals het op dat moment is. Hardlopen helpt mij daar enorm bij. Soms heb je blessures of loop je niet de tijd waar je voor getraind hebt. Dit kan voor veel frustratie zorgen, waardoor het juist goede leermomenten zijn. 

Ben je daar altijd al zo bewust mee bezig geweest?

Nee hoor, vooral als tiener heb ik hier heel erg mee geworsteld. Te veel willen, nooit tevreden zijn, mopperen op alles. De kleinste dingen konden mijn dag al verpesten. Ik ben door de jaren heen kritisch met mezelf (en anderen) in gesprek gegaan om dat gedachtepatroon te doorbreken. En, misschien heel cliché, ook door een aantal tegenslagen ben ik hier enorm in gegroeid.

 

Hoe draagt jouw werk bij aan de missie van Therapieland om 100 miljoen mensen mentaal veerkrachtig te maken?

Ik denk dat de kracht van mijn functie ligt in het verbinden van mensen met beeld en tekst. Ik bijt me vast in “alles zorg en welzijn” om ingewikkelde dingen vervolgens simpel en toegankelijk te maken. Soms worden dingen in de zorgwereld namelijk echt onnodig moeilijk gemaakt. Complexe beleidsstukken en saaie samenwerkingsplannen bijvoorbeeld, die kunnen wat mij betreft veel simpeler en inspirerender worden gepresenteerd. 

 

Stel je mag iedereen nu één tip geven over mentale veerkracht. Wat zou dat zijn?

Mentale veerkracht is heel persoonlijk en daarom eigenlijk altijd in beweging. Het heeft dus geen eindpunt om naartoe te werken. Mijn tip is dan ook: wees niet te streng voor jezelf en laat het streven naar perfectie los. Vind iets waar jij nu houvast en voldoening uit haalt in het leven, zodat je hierop kunt terugvallen. En dit hoeft echt geen hogere levensmissie te zijn, maar kan natuurlijk ook “gewoon” een hobby zijn! 

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 2.366

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 2.239

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer