09-06-2022

Afgelopen donderdag, 2 juni, vond het congres “Evidence based trauma behandelen bij kind en jeugd: doen wat werkt” plaats in Veenendaal. Therapieland was erbij, als hoofdsponsor van het event. Onze content developer Eva neemt je mee in haar dag!

Met de neus in de boter

Als content developer voor de doelgroep Kind & Jeugd val ik met de neus in de boter op dit congres over evidence based trauma behandelen bij kind en jeugd. Naast dat ik meeging naar het congres om bij de Therapieland-stand te staan en inhoudelijk wat te vertellen over ons huidige en toekomstige aanbod voor traumabehandelingen, was ik ook deelnemer.

Bij de stand in gesprek met behandelaren over ons aanbod voor traumabehandelingen
Bij de stand in gesprek met behandelaren over ons aanbod voor traumabehandelingen

Imaginaire exposure en exposure in vivo bij kinderen en jongeren met PTSS

De dag begon met een algemene introductie van Ytje van Pelt en Jiska Weijermans. Daarna startte de eerste workshopronde. Voorafgaand heb ik al tactisch nagedacht over welke workshops ik zou gaan volgen. Uiteindelijk heb ik in de eerste workshopronde gekozen voor de workshop ‘De toepassing van imaginaire exposure en exposure in vivo bij kinderen en jongeren met PTSS’. Dit leek me handig, omdat ik toevallig net bezig ben met het ontwikkelen van een Therapieland-programma over dit onderwerp.

De workshop werd gegeven door Lotte Hendriks en Ytje van Pelt. Ze gingen enthousiast van start, dat beloofde veel voor de rest van de anderhalf uur durende workshop. Kort werden de werkingsmechanismen van imaginaire exposure en exposure in vivo besproken. Meer tijd werd genomen voor de toepassingstechnieken. Met behulp van demonstraties lieten ze zien hoe je te werk zou kunnen gaan op een motiverende en tegelijkertijd doortastende manier.

Ook angstregulatie werd besproken. Want hoe ga je als behandelaar om met te weinig angst, eenmalig te veel angst of telkens te veel angst bij exposure? Ze vertelden wanneer je de behandeling het best kunt aanpassen en hoe je dat dan doet.

Tot slot werd er afgesloten met het onderwerp dissociatie. Lotte en Ytje gaven concrete handvatten over hoe je kan omgaan met dissociatie en wat je beter niet kunt doen wanneer je hiermee te maken krijgt in je werk. Bijvoorbeeld dat door te benoemen wat je ziet gebeuren, zoals “ik zie dat je hand beweegt”, kun je iemand beetje bij beetje weer in het hier en nu krijgen. Of dat je iemand beter niet kunt aanraken, omdat dit soms ook als trigger kan werken voor een trauma. 

Foto van workshop over imaginaire exposure en exposure in vivo
Bij de workshop over imaginaire exposure en exposure in vivo

KINGS biedt hulp voor het hele gezin

Na de lunch was het tijd voor de tweede workshopronde. Hier koos ik voor de workshop ‘Kind IN Gezond Systeem (KINGS): van drakenhol naar koninkrijk’. De workshop werd gegeven door Henriët Scholts en Lysbert Zeinstra. Bij KINGS worden ouders en kinderen tegelijkertijd opgenomen. Omdat wij als Therapieland sterk geloven in de kracht van het netwerk, was ik erg benieuwd naar hoe dat binnen KINGS wordt aangepakt. 

Het doel van KINGS is naast het behandelen van trauma’s ook perspectief en veiligheid bieden, de hechtingsrelatie verbeteren en zo het kind weer tot ontwikkeling laten komen. Het gezin start bij KINGS een intensief traject van enkele weken. Het traject helpt ouders om te herkennen waar het gedrag van hun kind vandaan komt en biedt hun de kans om aan zichzelf te werken. Tegelijkertijd ondergaat het kind ook individuele interventies gericht op traumaverwerking.

KINGS is een mix van verschillende behandelprogramma’s voor ouders en kinderen, die naar mijn idee helpt om elkaar als gezin weer te zien en te begrijpen. Het was een inspirerend verhaal met een mooie visie.

Foto van Daniel Schneider
Collega Daniël was er ook gezellig bij

Afsluiting door Francine Oomen ‘Hoe overleven we?’

Na workshopronde 2 was er een plenaire paneldiscussie. Deze heb ik helaas moeten missen. In de wandelgangen hoorde ik wel dat deze erg interessant was. Ontzettend balen dat ik daar niet bij aanwezig kon zijn.

Het congres werd perfect afgesloten door een lezing van Francine Oomen over haar nieuwe graphic novel ‘Hoe overleven we’. Als puber heb ik al haar boeken verslonden, dus ik was reuze benieuwd! Met humor gaf ze ons een kijkje in haar nieuwste boek, in oud werk, en ook vertelde ze over haar eigen puberteit.

Na deze inspirerende dag was het tijd voor de borrel. Wat me opviel, was dat bijna niemand gaar was. De dag zat dus ontzettend goed in elkaar en bracht vooral energie. Mijn complimenten voor de Koepel, die dit mooie congres hebben georganiseerd.

Een volle zaal tijdens de afsluiting van Francine Oomen
Een volle zaal tijdens de afsluiting van Francine Oomen

Wat ik meeneem in de ontwikkeling van nieuwe programma’s

Ik kijk terug op een heel interessante dag, waaruit ik verschillende dingen weer mee kan nemen in mijn dagelijkse werk: het ontwikkelen van programma’s voor Therapieland. 

De belangrijkste punten die ik meeneem zijn:

  • hoe je angst beter kunt reguleren rondom exposure;
  • hoe ontzettend belangrijk het is om het hele systeem mee te nemen bij het behandelen van trauma (en heel veel andere problematiek);
  • en hoe goed humor helpt bij het praten over moeilijke onderwerpen.

Daarnaast hecht ik veel waarde aan de nieuwe contacten die ik heb opgedaan tijdens deze dag. De ontwikkeling van een programma gaat altijd in samenwerking met experts uit het veld. Dus hopelijk leiden deze nieuwe contacten tot mooie samenwerkingen in de toekomst!

Foto van Eva van Beek

Over Eva

Eva van Beek werkt sinds 2018 als contentontwikkelaar bij Therapieland. Hiervoor was ze werkzaam als orthopedagoog. Met die achtergrond is ze de perfecte programma-ontwikkelaar voor e-Healthprogramma’s omtrent kind en jeugd. In haar vrije tijd is ze graag buiten met haar hond Luna, of tekent ze de mooiste illustraties.

Een greep uit de programma’s die Eva heeft (mee-)ontwikkeld: ACTief opvoeden, ADHD – Kinderen, Stop keuzestress, Emoties in kaart

Benieuwd naar ons aanbod voor trauma behandelen bij kind en jeugd?

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.682

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.562

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer