Met de Health Case maakt Therapieland inzichtelijk hoe e-health organisaties helpt hun doelen te bereiken en zorgverlening te verbeteren. Hier zijn verschillende onderzoeken aan vooraf gegaan, zoals enquêtes, interviews en een Delphi-studie. De resultaten hiervan zetten we helder op een rij in een reeks artikelen. Zo maken we voor iedereen duidelijk hoe digitale zorg écht het verschil kan maken – niet alleen voor zorgorganisaties, maar ook voor hulpverleners en cliënten. In dit artikel gaan we in op de ervaringen van GGZ-instellingen die Therapieland gebruiken en wat volgens hen de drempels en succesfactoren zijn voor een succesvolle inzet van e-health.
GGZ-instellingen zijn tevreden over Therapieland, zo blijkt uit interviews en enquêtes onder 30 beslissers van (middel)grote GGZ-instellingen. Van hen geeft 95% aan (zeer) positief te zijn en de meesten geven aan Therapieland te willen blijven gebruiken. Wel worstelen nog veel organisaties met het benutten van het volledige potentieel van e-health. Wij vroegen de beslissers daarom naar de drempels en succesfactoren voor optimaal gebruik van e-health binnen hun GGZ-instelling.
Drempels voor succes
De ondervraagden noemen onder andere beperkte vaardigheden en tijdgebrek als drempels voor een succesvolle inzet van e-health, maar geven aan dat de voornaamste uitdaging ligt in het motiveren van cliënten en behandelaren om Therapieland actief te gebruiken. Dit is een bekende drempel als het gaat om digitalisering binnen zorg en welzijn. Gedragsverandering heeft immers tijd, herhaling en aanpassing nodig, ook als het gaat om het gebruik van e-health. Het is daarom belangrijk om technologie te blijven afstemmen op veranderende behoeften. Goed geïmplementeerde en geactiveerde e-health maakt zorg toegankelijker, verhoogt de cliëntbetrokkenheid en leidt tot betere zorgresultaten.
Ons team van E-health Specialisten werkt er daarom hard aan om behandelaren en hulpverleners de juiste kennis en vaardigheden te leren die nodig zijn om e-health succesvol in te zetten. Bijvoorbeeld door het opstellen van een gezamenlijk impactplan, het geven van op maat gemaakte trainingen, en het delen van datarapportages en analyses over het gebruik door behandelaren en cliënten.
Succesfactoren en best practices
In het beslissersonderzoek is ook gevraagd naar de succesfactoren voor het gebruik van e-health. Hieruit blijkt dat de kwaliteit van content, gebruiksgemak (zoals integratie in IT-systemen) en vaardigheden van professionals belangrijke voorwaarden zijn voor effectief gebruik van e-health. Dit overlapt met de resultaten uit de Delphi-studie, waarbij al deze voorwaarden in de top 10 succesindicatoren voorkomen. In onderstaande figuur is te zien wat er volgens beslissers verder nodig is om het gebruik van e-health te bevorderen.
Figuur: Wat is er nodig voor optimaal gebruik van Therapieland?
Daarnaast deelden respondenten ook hun eigen best practices om het gebruik van Therapieland binnen hun GGZ-instelling te stimuleren, zoals:
- Therapieland onder de aandacht brengen in teamoverleggen
- Een werkgroep en kartrekker aanstellen die het gebruik van Therapieland stimuleert
- Resultaten van het gebruik van Therapieland bespreken in het team
- Therapieland introduceren tijdens inwerken van nieuwe collega’s
- Het gebruik van Therapieland opnemen in het behandelplan
- Afspraken maken over het gebruik van Therapieland binnen de instelling
De juiste content voor de juiste doelgroep
Zoals te zien in de figuur, geven respondenten onder andere aan meer programma’s nodig te hebben die aansluiten bij de doelgroep. Ons team Interventie Ontwikkeling is hier op verschillende manieren mee bezig. Zo betrekken we cliënten steeds uitgebreider bij het ontwikkelproces en ontwikkelen we meer en gerichtere content voor specifieke doelgroepen. Denk aan mensen met een licht verstandelijke beperking, of de sociale omgeving van mensen met bepaalde kwetsbaarheden. Daarnaast verwerken we steeds vaker verhalen van ervaringsdeskundigen in onze programma’s.
De juiste content voor de juiste doelgroep
Verder blijkt uit de interviews en de enquête dat GGZ-instellingen behoefte hebben aan inzicht in wat e-health concreet oplevert met betrekking tot kwaliteit, effectiviteit en efficiëntie. De definities hiervan hebben we onderzocht en uitgeschreven in dit artikel. Als onderdeel van onze Health Case™ hebben wij de kosten en baten van e-health in kaart gebracht en vertaald naar een Health Case Calculator™. Deze rekentool kan door organisaties worden ingevuld om concreet de waarde van e-health af te zetten tegen de kosten die dat met zich meebrengt.
Meer informatie
Meer informatie over het beslissersonderzoek is te vinden in de factsheet De Toegevoegde Waarde van Therapieland in de GGZ.
Dit artikel is onderdeel van de Health Case van Therapieland: een bundeling van onderzoeksresultaten die de waarde van e-health inzichtelijk maakt. Op de pagina van de Health Case vind je meer verdiepende artikelen, resultaten en factsheets over de onderzoeken.