De missie van Therapieland is helder: 100 miljoen mensen helpen mentaal veerkrachtig in het leven te staan. Maar hoe voelt dat eigenlijk, mentaal veerkrachtig zijn? En wat kun je zelf doen om mentaal veerkrachtig te worden en te blijven? We vroegen onze eigen experts hoe zij kijken naar mentale veerkracht. Deze keer spreken we Anouk, Operationeel Directeur, over balans, omgaan met tegenslagen en Positieve Gezondheid.

 

Hoi Anouk! Vertel, wie ben jij en wat doe je bij Therapieland?

Ik werk inmiddels zo’n 5 jaar bij Therapieland, waarvan 2 jaar als Operationeel Directeur. Ik heb een achtergrond in gezondheidswetenschap en medische psychologie, en ik hou van lekker veel afwisseling. Voor mij is werken bij Therapieland dus de perfecte combinatie tussen het bedrijfsleven en mentale gezondheidszorg! Verder heb ik twee zoontjes en woon ik samen met mijn man in Limburg. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten en breng ik veel tijd door met familie en vrienden.

 

Leuk! Hoe draagt jouw werk als Operationeel Directeur bij aan de missie van Therapieland?

Mijn rol is om ervoor te zorgen dat we ons op de juiste manier blijven ontwikkelen als organisatie. Zodat we samen sneller, effectiever en efficiënter onze missie kunnen waarmaken. Power to the people noemen we dat. Het motiveren en begeleiden van teamleads in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling is daar bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van.

 

Wat hoop je dat Therapieland in de nabije toekomst gaat bereiken?

Het is mijn doel om samen met andere partijen en aanbieders een vuist te kunnen maken en e-health een vast onderdeel van het zorgbeleid te laten worden. Dus echt verandering brengen; laten zien dat e-health hoort bij de toekomst van de zorg. Daarnaast weet ik dat we met ons platform de drempel naar mentale gezondheidszorg kunnen verlagen voor mensen. Iedereen moet zich uiteindelijk mentaal veerkrachtig kunnen voelen. 

 

Wat betekent mentale veerkracht voor jou persoonlijk? En wanneer voel jij je mentaal veerkrachtig?

Voor mij is mentale veerkracht het vermogen om goed te kunnen omgaan met tegenslagen. Kunnen opstaan nadat je bent gevallen. Ik voel goed aan of ik in balans ben of niet, en werk eraan om te zorgen dat ik in evenwicht ben. Ik voel me bijvoorbeeld extra veerkrachtig als ik ergens waarde toevoeg en het gevoel heb dat ik nuttig ben. Daar haal ik veel energie uit. Goed slapen is daarnaast heel belangrijk voor mij. Als ik goed geslapen heb, voel ik me stabieler. Rust, routine en regelmaat dus! En het liefst sport ik drie keer in de week, want met een kantoorbaan zit ik lekkerder in mijn vel als ik genoeg beweeg. 

 

“Voor mij is mentale veerkracht het vermogen om goed te kunnen omgaan met tegenslagen. Kunnen opstaan nadat je bent gevallen.

 

Het klinkt alsof je mentale veerkracht goed onder de knie hebt! Is dat altijd zo geweest?

Toen mijn tweede kindje werd geboren, ben ik door een moeilijke periode gegaan. Hij huilde veel en ik wist soms echt even niet meer wat ik kon doen. Later bleek hij lactose-intolerant te zijn. Ik heb me in die tijd erg eenzaam gevoeld, omdat hij natuurlijk afhankelijk was van mij. Gelukkig heb ik heel veel lieve mensen om me heen verzameld. Met hun steun heb ik toen keuzes voor mezelf gemaakt en weer ruimte gepakt voor de dingen waar ik kracht uit haal, zoals mijn werk. 

 

Wat mooi dat je daar weer sterk uit bent gekomen. Wat zou je vanuit die ervaring willen meegeven aan anderen?

Zorg dat je weet waar je van oplaadt en creëer de mogelijkheid om daarop terug te vallen als het minder goed gaat. En durf daarin ook voor jezelf te kiezen. Want als je je laat sturen door waar je hart sneller van gaat kloppen, kun je geen foute keuzes maken! Uiteindelijk ben jij er verantwoordelijk voor dat het goed met jezelf gaat, dus zoek en vertrouw je eigen pad. Voor mij is onder de mensen zijn en sporten belangrijk, dus ik weet dat ik daar tijd voor moet vrijmaken. Ook, of misschien wel juist, in minder stabiele periodes.

 

“Als je je laat sturen door waar je hart sneller van gaat kloppen, kun je geen foute keuzes maken!”

 

En wat als je daar ineens niet meer op terug kan vallen? Dus als jij niet meer zou kunnen sporten door een blessure? 

Dan zou ik, vanuit Positieve Gezondheid, kijken naar wat ik wél kan. Welke aspecten van sporten maken mij blij? Wat vind ik daarin belangrijk? De buitenlucht? Het bewegen? Vanuit die inzichten zou ik dan iets zoeken wat ik wel kan doen. Met een positieve benadering is er vaak meer mogelijk dan je denkt! 

 

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 2.591

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 2.450

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer