Hondenfobie – VR

De VR-training ‘Hondenfobie’ is bedoeld voor volwassenen die de confrontatie aan willen gaan met hun angst voor honden. In het VR-training kan de cliënt op een laagdrempelige manier oefenen met verschillende gevreesde situaties, waaronder het aanbellen bij een huis waar een hond woont, het passeren van een hond op straat of bij de ingang van de supermarkt.

In elk van de situaties kan gekozen worden uit drie type honden. Er worden handvatten gegeven omtrent het gedrag van honden, vermijding en veiligheidsgedrag, de omgang met lichamelijke sensaties in de gevreesde situatie, het gedragsexperiment en het richten van de aandacht.

 

Voor wie is de training geschikt?

De VR-training is bedoeld voor volwassenen die de confrontatie aan willen gaan met hun angst voor honden.

 

Waar is VR Rijangst op gebaseerd?

Hondenfobie wordt volgens protocollaire behandeling van Keijser et al. (2017) voornamelijk middels exposure behandeld. Graduele exposure is de voorkeursbehandeling voor mensen met hondenfobie: blootstelling aan de gevreesde situatie. Er is nog weinig gericht onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Virtual Reality exposure therapy (VRET) bij hondenfobie. Wel is een vergelijkbare vorm van exposure, active-imaginal exposure, onderzocht (Rentz, 2003) en effectief gebleken in het behandelen van hondenfobie. In deze exposure-vorm wordt de cliënt gevraagd om een copingstrategie uit te voeren bij een ingebeelde angstsituatie. In VRET wordt deze angstsituatie nagebootst in Virtual Reality.

 

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is een hondenfobie?
  • Oefenen met verschillende situaties in VR
  • Oefenen met verschillende honden in VR
  • Informatie over honden, vermijding en lichamelijke sensaties
  • Gedragsexperimenten
Therapieland Digitrust ISO 27001 certificaat
Therapieland Digitrust NEN 7510 certificaat

Veilig & vertrouwd

Bij Therapieland hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Therapieland is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Bekijk hier ons privacy statement.