Veiligheidsinstructies

 

Wat leuk dat je aan de slag gaat met Virtual Reality en welkom bij Therapieland. Het is belangrijk dat je de Blikopener in een veilige omgeving gebruikt. We vertellen je op deze pagina meer over de veiligheidsinstructies 

Logo van Blikopener
Illustratie van vrouw met Ipad in handen met daarop de Therapieland app geopend

Beoogd gebruik 

 

Het doel van Blikopener is om behandelaren een tool te geven waarmee ze cliënten de psychologische begrippen die ze bespreken ook te kunnen laten ervaren in gevoel en gedrag. Behandelaren kunnen de Blikopener app inzetten na het verkrijgen van een introductie of training vanuit Therapieland. Vervolgens zal de Blikopener app altijd geïntroduceerd moeten worden door de behandelaar aan de cliënt. De behandelaar is verantwoordelijk voor de inschatting op het inzetten van de app geschikt is bij een cliënt.

De eerste keer dat de cliënt de app gebruikt is altijd samen met de behandelaar, om te zien hoe de cliënt op de app reageert en de cliënt te kunnen begeleiden. Als de behandelaar inschat dat de cliënt de app ook zelfstandig thuis kan gebruiken, kan de cliënt de app op zijn/haar mobiel thuis gebruiken. Een cliënt kan de Blikopener app niet zelfstandig aanschaffen. Het is voor behandelaren mogelijk om een VR bril te delen met meerdere behandelaren. Hierbij wordt wel verwezen naar het hygiëne protocol. 

Illustratie van VR-bril

Contra Indicaties

 

Er zijn een aantal groepen mensen die wij afraden de app te gebruiken wegens medische risico’s:

 

 • Mensen met epilepsie raden wij af de app te gebruiken in verband met het risico dat de app een aanval triggert.
 • Mensen met ernstige wagenziekte raden wij af de app te gebruiken in verband met een hoog sensitief evenwichtsorgaan en een hoog risico dat dit orgaan door de app uit balans wordt gebracht.
 • Kinderen onder de 12 jaar, aangezien jonge kinderen in een kritieke fase van hun zicht en balans ontwikkeling zijn en er nog onvoldoende onderzoeken zijn gedaan naar de effecten van VR hierop. Houdt de bril en controllers bij hen uit de buut.
 • Thuisgebruik wanneer een behandelaar inschat dat een cliënt hier niet geschikt voor is.
Illustratie van oranje hesje

Veiligheid

 

 • Gebruik de Blikopener app voor maximaal 30 minuten achter elkaar met op z’n minst 10 minuten pauze tussen het gebruik. Pas je gebruik en rustperiodes aan als je merkt dat dit nodig is.
 • We raden aan om kinderen ouder dan 12 jaar, de app alleen onder toezicht van een volwassene te laten gebruiken, om ongelukken te voorkomen. 
 • Bij het gebruik van de Blikopener app in de auto (als passagier) of in een ander voertuig is de kans op bewegingsziekte groter, wegens onregelmatige bewegingen. Gebruik de app dus niet in de een bewegend voertuig.
 • Zorg ervoor dat je de Blikopener in een veilige omgeving gebruikt. Je kunt namelijk niet om je heen kijken (in de fysieke wereld):– Pico Neo; beweeg alleen in de ruimte die je hebt ingesteld.
  – Plastic bril; zorg dat je een veilige ruimte hebt klaargemaakt. Zorg dat ramen en deuren dicht zijn (zodat je er niet doorheen kan vallen). Gebruik niet in de buurt van trappen, hittebronnen of andere gevaarlijke situaties.
  – Blikopener app; gebruik de app niet tijdens het lopen, fietsen, autorijden of in andere situaties waarbij volledig zicht van belang is.
illustratie client met VR-bril op en een behandelaar die meekijkt

Gezondheid

 

 • Een kleine groep mensen ervaart epilepsie, flauwvallen, erge duizeligheid of andere symptomen door flitsen en beelden, zelfs als je hier niet eerder last van hebt gehad. Raadpleeg een arts voor gebruik als je eerder de bovengenoemde symptomen hebt ervaren. 
 • Als je visuele afwijkingen (dubbelzien, vervormingen, ongemak of pijn), bovenmatig zweten, misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen, desoriëntatie of balansverlies opmerkt, stop dan meteen met het gebruik van de app en de bril. Bestuur geen motorisch voertuig, hanteer geen machines of neem geen deel in activiteiten die potentieel serieuze consequenties kunnen hebben tot je volledig bent hersteld van deze symptomen. 
 • Wanneer je allergisch bent voor plastic, PU of andere producten gebruikt in de brillen, dan kan er een allergische reactie optreden bij langdurig dragen van de bril. Symptomen zoals rode uitslag, zwelling en branderigheid kunnen dan ontstaan. Wanneer je dit opmerkt, stop dan met het gebruik van de bril en raadpleeg een arts.
 • Mocht je medicatie gebruiken waarvan je niet weet of het effect heeft op een VR-ervaring, raadpleeg dan eerst een arts.
 • Wanneer je een koptelefoon of oortjes gebruikt, dan raden we je aan om het minimale nodige volume te gebruiken, om gehoorschade te voorkomen.
Illustratie van VR-bril die op een gele stoel ligt

Hygiëne

 

Wanneer een VR bril door meerdere personen wordt gebruikt, is het van belang dat de bril tussendoor goed wordt gereinigd, om mogelijke bacteriën en virussen niet over te dragen. Hiervoor is het belangrijk dat het hygiëne protocol wordt gevolgd;

 

 • Neem de bril en controllers af met een reinigingsdoekje na elk gebruik.
 • Gebruik een lens reinigingsspray voor de lenzen na elk gebruik.
 • Gebruik geen sterke chemische producten om de brillen mee schoon te maken, aangezien dit en schade kan aanbrengen aan het product en nog belangrijker het effect kan hebben op de huid bij de volgende keer dat de bril wordt gedragen.