Over het programma
Wil jij alles perfect doen? En ben je daardoor altijd bezig met dingen die mis zouden kunnen gaan? Of wat anderen ervan vinden? Of steek je juist liever je kop in het zand, omdat je als een berg opziet tegen die beoordeling? Natuurlijk denkt iedereen wel eens: Ai, straks lukt het me niet. Dat is gezond en houdt je scherp. Maar roept die gedachte een te heftige angst op, dan heb je last van faalangst. Het is een veelvoorkomend probleem onder studenten en werknemers en zorgt ervoor dat je niet optimaal kan presteren en overmatig veel stress ervaart.
In dit programma leer jij omgaan met faalangst. Je zal niet volledig van je faalangst afkomen, maar je leert wel hoe je je er zo min mogelijk door kan laten belemmeren. Dit ga je doen aan de hand van vier trainingen, waarmee je ook echt in jouw studie, werk of vrije tijd aan de slag gaat. Alleen zo zal je merken dat je klachten wel degelijk kunnen afnemen.
Voor wie?
Het programma is ontwikkeld voor iedereen (ouder dan 16 jaar) die last heeft van faalangst. Specifiek sluit de training goed aan bij studenten (zowel MBO, HBO of WO), werkenden en werkzoekenden.
Wat leer je?
- Je leert wat faalangst is, hoe dit werkt en op welke manier dit belemmert.
- Je leert welke situaties spanning oproepen en waarom.
- Je leert verschillende technieken om hoge spanning als gevolg van faalangst te verminderen en je hierdoor niet te laten belemmeren.
- Je ondervindt wat voor jou helpt bij het omgaan met faalangst.
In de eerste sessie krijg je uitleg over faalangst en denk je na over een leerdoel. Vervolgens leer je wat spanning met je lichaam doet en hoe je hoogoplopende spanning vroegtijdig kan opmerken om op tijd in te kunnen grijpen (sessie 2). In de derde sessie begin je met de eerste praktijkgerichte training. Je gaat kijken naar je niet helpende gedachten en gaat deze omzetten naar helpende gedachten.
In de tweede praktijkgerichte training ga je oefenen met concentratietraining (sessie 4). Dit is een methode uit de topsport waarbij je je aandacht richt op de taak om deze zo goed mogelijk uit te voeren.
De derde praktijkgerichte training behandelt het belang van ontspanning (sessie 5).
In de vierde praktijkgerichte training leer je meer over jezelf (sessie 6). Hoe kan je je vertrouwen in eigen kunnen vergroten? Hoe verminder je je angst voor een tegenslag of faalmoment? En hoe verminder je je angst voor wat anderen van jou vinden?
Uiteindelijk (sessie 7) sluit je de training af en evalueer je je leerdoel (opgesteld aan het begin van de training).
Tijdsindicatie: 5-6 weken
Thema’s: Productiviteit, faalangst, angst, studeren, arbeid, prestatiedruk, stress