Zelfcompassie
In de eerste sessie wordt uitgelegd wat zelfcompassie inhoudt en dat het uit drie aspecten bestaat: vriendelijkheid voor jezelf, menselijkheid & mindfulness. Verder is er een korte vragenlijst om te zien hoeveel zelfcompassie iemand toont. De rest van het programma is opgebouwd uit drie sessies die doorlopen worden in drie maanden.
In de eerste maand onderzoekt iemand hoe hij of zij een vriend behandelt, wordt er geoefend met het oproepen van zelfcompassie, liefhebbend ademhalen en andere meditatieoefeningen.
In de tweede maand oefent iemand met een rollenspel, doet een compassie meditatie, vermindert iemand zijn of haar kritische stem en kan een bodyscan doen.
In de derde maand maand komen er meer meditaties aan bod en leert iemand goed voor zichzelf zorgen en zichzelf te motiveren. Vervolgens worden er wekelijkse oefeningen gegeven om iemands zelfcompassie te trainen. Deze oefeningen bestaan uit meditaties, maar ook uit een rollenspel en jezelf onderzoeken. De bedoeling is dat elke week geoefend wordt, waardoor na drie maanden iemand zijn zelfcompassie is gegroeid. Tot slot komt de vragenlijst vanuit het begin weer terug om te kijken of de mate van zelfcompassie is toegenomen.
Voor wie is dit programma geschikt?
Dit programma is bedoeld voor (jong)volwassenen die erg streng zijn voor zichzelf. Het is een goede voorbereiding wanneer iemand zichzelf wil veranderen, maar dit doet door zichzelf continu op de kop te geven. Eigenlijk is zelfcompassie een basisvaardigheid in het leven en is dit dus een programma dat voor iedereen geschikt is.
Onderwerpen die aan bod komen:
- Wat is zelfcompassie
- Vragenlijst
- Verschillende meditaties
- Hoe behandel je een vriend
- Zelfcompassie oproepen
- Liefhebbend ademhalen
- Zelfcompassie onderzoeken
- Doen alsof
- Je kritische stem veranderen
- Motiveren
- Goed voor jezelf zorgen