Overspanning en burn-out
Dit programma ondersteunt bij het herstellen van stressgerelateerde uitputting. De cliënt heeft aan het eind meer kennis over de eigen situatie en klachten, en begrijpt hoe stress kan leiden tot deze klachten.
Inhoud van het programma
Voor dit programma worden de drie fases van het hersteltraject bij overspanning of burn-out doorlopen. Deze drie fases zijn gebaseerd op de richtlijn van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (2018) en de Zorgstandaard Aanpassingsstoornis (incl. overspanning en burn-out). Deze stellen beide dat herstel in drie fasen verloopt. Het programma doorloopt deze drie fasen met bijbehorende taken. De eerste fase richt zich op acceptatie, rust en ontspanning. De tweede fase heeft als doel problemen en oplossingsrichtingen in kaart te brengen. In de derde fase ligt de focus op het toepassen van die oplossingen.
Gedurende het programma wordt op drie momenten de Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL) ingevuld om te kijken of er een verbetering plaatsvindt in de klachten.
Voor wie is dit programma geschikt?
Dit programma is voor volwassenen met overspannings- of burn-outklachten. Deze klachten zijn ontstaan door het werk en/of de privéomgeving. De cliënt kan zijn uitgevallen op het werk, maar dit is niet noodzakelijk.
Onderwerpen die aan bod komen
- Accepteren
- Energiebalans
- Rust en ontspanning
- Dagindeling en structuur
- Leefstijl
- Copingstijlen
- Invloed van gedachten
- Persoonlijkheidskenmerken
- Sociale steun
- Prioriteiten stellen
- Assertiviteit
- Werkhervattingsplan
Hoe is Overspanning en burn-out ontwikkeld?
Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met ervaringsdeskundigen en experts. Het is gebaseerd op de richtlijnen van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (2018) en de Zorgstandaard Aanpassingsstoornis (2021).