Overprikkeling
Ben jij weleens overprikkeld? Al die berichtjes, geluiden en informatie die je aandacht vragen. Het kan je teveel worden of je raakt gestrest. Helemaal niet gek. Omgaan met alle prikkels gedurende de dag is niet vanzelfsprekend. Het vraagt energie, tijd en ruimte om deze te verwerken. En soms kom je jouw grens tegen: je raakt overprikkeld.
In dit programma ga je onderzoeken hoe je omgaat met het verwerken van prikkels, welke impact dit kan hebben en hoe je die belasting kunt verlichten. Dit ga je doen in verschillende sessies met informatie en oefeningen. Je leert de basisprincipes van prikkelverwerking kennen en krijgt inzicht in hoe dit voor jou werkt. Zo voorkom je overprikkeling en leer je signalen van overprikkeling vroegtijdig te herkennen. Ook leer je welke technieken helpen om overprikkeling te verminderen.
Voor wie is dit programma geschikt?
Dit programma is ontwikkeld voor (jong)volwassenen die zich weerbaarder willen maken tegen de dagelijkse hoeveelheid prikkels. Het kan zijn dat iemand klachten ervaart als gevolg van overprikkeling, maar ook als nog niet direct sprake is van klachten kan het programma gevolgd worden om erger te voorkomen.
Er zijn redenen waarom iemand gevoeliger kan zijn voor prikkels, zoals hersenletsel, ASS, ADHD of wanneer iemand zich identificeert als hoogsensitief. Hier wordt echter in het programma geen onderscheid in gemaakt. Het programma is daardoor door iedereen te gebruiken.
Onderwerpen die aan bod komen:
- Proces van prikkelverwerking en type prikkels
- Window of tolerance
- Herkennen van overprikkeling (persoonlijke prikkelbatterij)
- Zintuiglijke prikkels verminderen of voorkomen
- Cognitieve prikkels verminderen of voorkomen
- Emotionele en sociale prikkels in balans houden
- Schakelmomenten inbouwen
- Slaap
- Prikkelarm plannen
- Grenzen aangeven
- Ontspanning (ontspannende activiteiten en oefeningen)