Over het programma
Het meemaken van een hartaandoening brengt meer gevolgen met zich mee dan alleen de lichamelijke gevolgen. In de periode na ontslag uit het ziekenhuis moet je je leven weer proberen op te pakken, maar dat gaat lang niet altijd gemakkelijk en kan confronterend zijn. Er zijn misschien nog veel zaken onzeker of onduidelijk, wat tot angst kan leiden op verschillende vlakken in je leven.
Dat is waar hartrevalidatie om de hoek komt kijken, ook wel Psycho-Educatieve Preventie (PEP) genoemd. Hartrevalidatie is een combinatie van verschillende activiteiten om je te helpen sneller te herstellen en te werken aan een gezondere toekomst. Tot voor kort kon je hartrevalidatie alleen volgen vanuit het ziekenhuis, maar dankzij dit programma kun je het psychologische deel ook vanuit je eigen woonkamer volgen.
Voor wie is dit programma geschikt?
Dit programma is bedoeld voor mensen die een hartaandoening hebben gehad of een hartoperatie hebben ondergaan, waarbij de arts of psycholoog hartrevalidatie heeft aangeraden. In de meeste situaties wordt hartrevalidatie wel aangeraden:
- om het lichamelijk herstel beter en sneller te laten gaan
- om de gezondheid van het hart te verbeteren en herhaling te voorkomen
- om risicofactoren te verminderen zoals een ongezonde leefstijl en/of leefomgeving
Onderwerpen die aan bod komen
Dit programma vormt het mentale deel van de PEP-module dat door de psycholoog verzorgd wordt. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere:
- de relatie tussen je hart(gezondheid) en stress
- beter omgaan met gevoelens van onzekerheid
- angst en somberheid
- gezonde ontspanning
- leren grenzen stellen en ‘nee’ zeggen
Hoe is het programma ontwikkeld?
Dit programma is gebaseerd op de Leidraad Online Psycho-educatie Preventie Psychologie (E-PEP-PSY) die is ontwikkeld door de Landelijke Werkgroep Cardio Psychologie (LWCP). Deze leidraad is goedgekeurd door onder andere de Hartstichting, Harteraad en het Multidisciplinair Netwerk Hartrevalidatie (MNH).
Verder is bij de ontwikkeling van dit programma gebruikgemaakt van de meest recente wetenschappelijke inzichten en klinische best practices, waaronder Acceptance and Commitment Therapy (ACT), motivational interviewing, oplossingsgerichte therapie, directieve therapie, ontspanningstechnieken, mindfulness, positieve psychologie.
Hoe is het programma ontwikkeld?
- Boordevol met oefeningen gebaseerd op cognitieve gedragstherapie
- Veel verschillende soorten ontspanningsoefeningen die je overal kunt doen
- Handige tips voor betere communicatie met je partner en naasten
- Twee hartpatiënten vertellen open over hun ervaringen met hartrevalidatie