Faalangst
Iedereen denkt wel eens: Ai, straks lukt het niet. Dat is gezond en houdt iemand scherp. Maar roept die gedachte een te heftige angst op, dan heeft de persoon last van faalangst. Het is een veelvoorkomend probleem onder studenten en werknemers en zorgt ervoor dat iemand niet optimaal kan presteren en overmatige spanning ervaart.
In dit programma leert de gebruiker omgaan met de angst om te falen. Hij of zij zal er niet volledig afkomen, maar leert zich er minder door te laten belemmeren. Aan de hand van vier trainingen wordt in de praktijk geoefend met verschillende technieken om faalangst te controleren en spanning te verminderen.
Voor wie is dit programma geschikt?
Dit programma is ontwikkeld voor iedereen die ouder is dan 16 jaar en last heeft van angst voor falen. Specifiek sluit het programma goed aan bij studenten (MBO/HBO/WO), werkenden of werkzoekenden. Het programma is te volgen voor alle vormen van faalangst (cognitieve, sociale en motorische).
Hoe kun je het programma inzetten?
Het programma kan worden ingezet door psychologen, bedrijfsartsen, studiebegeleiders en coaches. Het programma is breed in te zetten, bijvoorbeeld als aanvulling op cursussen en trainingen die gegeven worden op scholen en universiteiten of binnen bedrijven. Het programma is ook als zelfhulp te doorlopen zonder begeleiding.
Onderwerpen die aan bod komen:
- Angst, angstreacties en vormen van faalangst
- Spanning (Yerkes-Dodson Law) en spanningssignalen
- Rationeel-Emotieve Therapie (RET)
- Taak Concentratie Training
- Ontspanning (ontspannende activiteiten en oefeningen)
- Procesgerichte Mindset
- Zelfvertrouwen
- Omgaan met tegenslag
- Sociale angst