De afgelopen maanden is hard gewerkt om een programma-aanbod te ontwikkelen voor jongeren (12-16 jaar) met een autismespectrumstoornis. Zo zijn er vier nieuwe programma’s tot stand gekomen, waarvan er twee ook voor andere doelgroepen inzetbaar zijn. 

 

 • Autisme – Jongeren
 • Autisme jongeren – Ouders
 • Naar de middelbare school – Jongeren
 • Relaties & Seksualiteit – Jongeren

 

Autisme – Jongeren

Doel(en) van het programma:

 • Vergroten van de kennis over autisme 
 • Handvatten bieden om met uitdagende situaties om te gaan

 

Omschrijving

Het korte en bondige programma bestaat uit twee verschillende sessies, waarvan de eerste vooral informatie biedt over autisme. Zo leren jongeren onder andere meer over de kenmerken, over hoe het ontstaat en over informatieverwerking. Ze brengen in kaart wat hun uitdagingen en talenten zijn. De tweede sessie is praktischer van aard. In deze sessie krijgen jongeren handvatten om een vol hoofd leeg te maken. Ze krijgen ook tools die helpen bij de kenmerken van een beperkte sociale communicatie en sociale interactie en handvatten die helpen bij de kenmerken van beperkte repetitieve gedragspatronen, interesses of activiteiten.

 

 

Autisme jongeren – Ouders

Doel(en) van het programma:

 • Vergroten van de kennis over autisme 
 • Verbeteren van de opvoedvaardigheden van ouders

 

Omschrijving

Het programma Autisme jongeren – Ouders is ontwikkeld voor ouders/verzorgers van een kind tussen de 12 en 16 jaar met een autismespectrumstoornis (ASS). Dit psycho-educatieve programma geeft ouders inzicht in wat autisme is door de verschillende kenmerken toe te lichten. Er wordt daarnaast stilgestaan bij de behoeften en uitdagingen van mensen met autisme en het programma bevat concrete tips en handvatten voor ouders. In de vierde sessie is er veel aandacht voor verschillende facetten van de puberteit, zoals de lichamelijke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkelingen, de opvoeding en relaties en seksualiteit. Het programma wordt afgesloten met een sessie die zich richt op hoe het met de ouder gaat.

 

 

 

Naar de middelbare school – Jongeren

Doel(en) van het programma:

 • Vergroten van de kennis over de middelbare school

 

Omschrijving

Het programma is voor jongeren die binnenkort naar de middelbare school gaan. Allereerst wordt er algemene informatie gegeven over de middelbare school, zoals het rooster, aanwezigheid, vakken, toetsen en reizen. Vervolgens richt het programma zich in de tweede sessie op plannen en leren. De jongere vindt hier meer informatie over het organiseren van zijn agenda, huiswerk, leren en het klaarmaken voor een nieuwe schooldag. De derde sessie gaat over de tijd buiten school, zoals vrije tijd, sport en een bijbaan. Het programma eindigt met een sessie gericht op de toekomst, waarin de jongere nadenkt over wat hij later wil worden.

 

 

 

Relaties & Seksualiteit – Jongeren

Doel(en) van het programma:

 • Vergroten van de kennis over gezonde relaties en seksualiteit
 • Leren aangeven van grenzen en wensen 

 

Omschrijving

Het programma bestaat uit twee sessies. De eerste sessie gaat over verliefdheid en verkering. Hierin krijgt de jongere informatie over wat verliefdheid is en wat een gezonde en gebalanceerde relatie is. De tweede sessie richt zich op seksualiteit. De jongere krijgt informatie over wat seks is. In het sekswoordenboek worden verschillende seksgerelateerde woorden uitgelegd. Vervolgens krijgt de jongere informatie over seks met zichzelf en seks met iemand anders. Er wordt aandacht besteed aan het respecteren van eigen en andermans grenzen.

 

 

Wil je deze en onze andere programma’s een maand lang gratis uitproberen?

Vraag dan een proefaccount aan

 

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.754

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.632

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer