< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: Te snel klaarkomen - Jongvolwassenen

Gepubliceerd op Jan. 20, 2020, 12:13 p.m.

Doelgroep

Dit programma is gericht op jonge mannen tot 25 jaar die problemen ervaren met te snel klaarkomen.

De basis

De inhoud van het seksuologische programma past binnen de NHG Standaard Seksuele Klachten. Het programma is gemaakt in samenwerking met Soa Aids Nederland, Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit en seksuologen en verpleegkundigen van Sense.

Korte inhoud

Het programma start met psycho-educatie over het orgasme en wat te snel klaarkomen is. Een belangrijk accent ligt op het normaliseren. Hierin is er ook aandacht voor het bespreekbaar maken van het probleem, omdat dit vaak een belangrijke rol speelt in het verlagen van de spanning. Ook worden er diverse oorzaken besproken. Vervolgens zijn er oefeningen in het herkennen van 'the point of no return’, het uitstellen van het orgasme, de knijptechniek en het ontspannen van de bekkenbodem. Daarnaast bevat het programma twee oefeningen die de cliënt samen met zijn partner kan doen. Tot slot worden er tips gegeven en wordt er teruggeblikt op het programma.

Begeleiding

Rosa Joosten (arts seksuele gezondheid) en Martijn Schokker (preventiemedewerker bij Sense) zijn de videobegeleiders van dit programma. Om een indruk te krijgen van het programma is de onderstaande video van Rosa toegevoegd.

Nieuws