< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: Dwang

Gepubliceerd op Oct. 11, 2018, 9:17 p.m.

Doelgroep
De e-Healthmodule 'Dwang' is bedoeld voor cliënten met een obsesieve compulusie stoornis, dus mensen die last hebben van constant terugkerende dwanggedachten en/of dwangrituelen.  

De basis van de module
De module is geschreven door Therapieland in samenwerking met de ADF Stichting (Angst, Dwang & Fobie) en psycholoog Leo Zeelenberg.  Daarnaast is er inspiratie gehaald uit protocollaire behandeling van Keijser en Van Minnen (2017).  Het programma is gebaseerd op een combinatie van Exposure Responspreventie (ERP) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Daarnaast zijn er onderdelen gebruikt van Acceptance Commitment Therapy (ACT) en Mindfulness.

Korte inhoud van de module
Het programma begint met een uitleg over dwangklachten. Dwanggedachten en dwanghandelingen worden aan de hand van voorbeelden uitgelegd. De cliënt houdt een registratie bij van zijn dwangklachten. Vervolgens gaat de cliënt aan de slag met exposure- oefeningen. Samen met een hulpverlener wordt de registratie en exposure- oefeningen geëvalueerd. Ook leert de cliënt vermijdings- en veiligheidsgedrag kennen en krijgt de cliënt handvatten om zo goed mogelijk met spanning of onrust om te gaan. Stressreducerende activiteiten, Mindfulness Technieken en ankeren zijn voorbeelden van technieken die langskomen in dit programma. Daarna gaat de client aan de slag met g-schema's en daagt hij zijn gedachten uit. In de afsluitende sessie stelt de client een terugvalplan op.

Begeleiding van de module
Esther  en Anique Bervoets leiden de cliënt door de module heen als videotherapeut. Om een indruk te krijgen van het programma is de onderstaande video van Esther toegevoegd. 

De module inzetten in jouw praktijk? 
De module is vanaf vandaag beschikbaar in het pakket.

Tijdsindicatie: 7 tot 11 weken

Nieuws