< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: Chronische pijn

Gepubliceerd op Oct. 17, 2018, 12:22 p.m.

Doelgroep
De e-Healthmodule 'Chronische pijn' is bedoeld voor volwassenen die last hebben van aanhoudende pijnklachten. 

De basis van de module
De module is samengesteld en geschreven in samenwerking met experts Louis Zantema en Margryt Fennema van Het Medisch Centrum Leeuwarden en verschillende ervaringsdeskundigen, om ervoor te zorgen dat de juiste informatie op de juiste manier wordt aangeboden. De module is gebaseerd op de theorie van ‘explain pain’ van Butler en Moseley (2013), gecombineerd met elementen van CGT, ACT en Mindfulness. Met name de gedragsmatige interventies komen overeen met het protocol voor chronische lage rugpijn uit het protocollenboek van Keijsers en collega’s (Keijsers, van Minnen, Verbraak, Hoogduin, Emmelkamp, 2017).

Korte inhoud van de module
De module begint met een uitgebreide pijneducatie, waarin de cliënt leert wat pijn is, wat chronische pijn is en wat van invloed is op pijn. De rest van het programma is opgebouwd aan de hand van de pijncirkel, die laat zien dat gedachten, emoties, gedrag en aandacht invloed hebben op de pijnbeleving. In elke sessie wordt een onderdeel van de pijncirkel besproken. Eerst wordt er ingegaan op het onderdeel gedrag, waarbij de cliënt zijn activiteiten gaat opbouwen. Vervolgens staan we stil bij emoties, waar de cliënt de invloed van emoties op pijn leert. De volgende sessie is gericht op gedachten, hier leert de cliënt welke invloed gedachten hebben op pijn en gaat de cliënt zijn gedachten uitdagen. De cliënt leert meer helpende gedachten opstellen. Tot slot is er een sessie gericht op aandacht, er wordt geleerd dat aandacht te sturen is. Mindfulness en afleidingstechnieken hebben een plek in deze sessie.   

Begeleiding van de module
Marloes van Overstraten Kruijse en Louis Zantema leiden de cliënt door de module heen als videotherapeut. Om een indruk te krijgen van het programma is de onderstaande video van Louis toegevoegd. 

De module inzetten in jouw praktijk? 
De module zit niet standaard in het pakket, maar kan aangeschaft worden voor €9,95 per behandelaar per jaar (excl. btw). Je kunt de module onbeperkt inzetten. Meer informatie? Neem contact op met de helpdesk via info@therapieland.nl of 020-7712848.

Tijdsindicatie: 15 tot 20 weken

Nieuws