Corona, vergrijzing, wachttijden in de ggz – de eerstelijnszorg draagt ​​de volledige last van de toenemende druk als het eerste aanspreekpunt in de zorg. De druk op het huidige zorgstelsel vraagt naar moderne oplossingen met een efficiëntere organisatie en een betere verdeling van de zorg. E-Health als aanvulling op de hulpverlening, heeft voordelen voor zowel de cliënt als de zorgprofessional. Een onderzoek in het European Journal of General Practice beschrijft de kansen en uitdagingen van verschillende e-Healthtoepassingen voor digitale zorg in de eerste lijn. 

 

In het onderzoek worden als voorbeeld vijf veelgebruikte e-Healthtoepassingen getest in relatie tot veilige, evidence-based en hoogwaardige e-Health. Hiermee willen de onderzoekers het inzicht van huisartsen in e-Health in de dagelijkse praktijk vergroten.

 

De voordelen van digitale zorg

 

Bij het selecteren en implementeren van e-Healthtoepassingen adviseren de onderzoekers huisartsen toch kritisch te blijven op zes randvoorwaarden voor veilige, evidence-based en hoogwaardige eHealth. Deze hebben betrekking op co-creatie, blended care, individualisering, globalisering, evidence en ethiek. 

 

  • Co-creatie: relevante stakeholders worden uitgenodigd om hun wensen en behoeften te uiten tijdens het proces van ontwikkeling en implementatie van eHealth.
  • Blended-care: waarbij face-to-face zorg wordt gecombineerd met e-Healthtoepassingen.
  • Geïndividualiseerd en inclusief: een meer holistische en op maat gemaakte benadering van e-Health waarbij rekening wordt gehouden met individuele behoeften. 
  • Globalisering: e-Health moet ook toepasbaar kunnen zijn bij zowel instellingen met veel  als weinig financiële middelen (denk bijvoorbeeld ook aan  laag-inkomensgebieden). 
  • Evidence-based: constant beoordelings- en verbeteringsproces op basis van de input van stakeholders (onderzoekers van e-Healthapplicaties) en technologische vooruitgang.
  • Ethisch: de veiligheid en betrouwbaarheid van technologische innovaties.

 

De belangrijkste voordelen die uit het onderzoek naar voren komen zijn onder andere het relatieve gebruiksgemak, de hoge mate van tevredenheid en zelfstandigheid voor patiënten, en de 24/7 toepasbaarheid van e-Health. Doordat het patiënten meer zelfmanagement geeft, kunnen ook huisartsen efficiënter te werk gaan omdat de vraag naar fysieke consulten afneemt. Daarnaast levert e-Health meer op als het gaat om patiëntresultaten en zorgprocessen, omdat diagnostische processen bijvoorbeeld thuis uitgevoerd kunnen worden in plaats van in een klinische setting, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd. Of er worden algoritmen gebruikt die diagnostische processen nauwkeuriger kunnen interpreteren en daarmee de patiëntresultaten positief beïnvloeden. 

 

 e-Health van Therapieland 

 

Het is onze missie om de zorg toegankelijk en laagdrempelig te maken voor iedereen. Dit doen we door middel van blended care in de vorm van een online e-Healthplatform waar onze evidence based online programma’s, beeldbellen, vragenlijsten en Virtual Reality samenkomen. Onze gebruikers, zorgprofessionals en cliënten, hebben op elk moment van de dag toegang tot ons e-Healthplatform – op welke plek dan ook. Want iedereen zou, met behulp van de juiste hulpmiddelen en vaardigheden, aan zijn of haar eigen mentale gezondheid moeten werken. Ondersteund door technologische ontwikkelingen zoals apps, online programma’s en Virtual Reality biedt Therapieland de hulp die hierbij nodig is. Daarbij staat gebruiksgemak centraal. Zowel de gebruiker als de professional moet geïnspireerd en met plezier gebruik kunnen maken van onze diensten; wij denken dan ook altijd vanuit de behoefte van de gebruiker en zorgen ervoor dat de zorg altijd toegankelijk blijft, waar iemand ook is.

 

In de huisartsenzorg werken we samen met Ksyos om e-Health toegankelijk te maken voor iedereen. Heb je vragen of wil je meer weten over e-Health in de huisartsenpraktijk? Neem dan gerust contact met ons of direct met Ksyos op. 

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.850

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.697

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer