Interview met Rob Smit

Rob Smit is 15 jaar lang werkzaam geweest als consultant in de automatisering. In deze baan kreeg Rob er vooral energie van om mensgericht bezig te zijn en besloot hulpverlener te worden. Sindsdien is hij bekend met de klassieke vormen van hulpverlening en therapie. Na negen jaar met jongeren gewerkt te hebben, is hij in 2006 zijn eigen praktijk begonnen; Peridoto.nl.

Drie jaar geleden heeft Rob de keuze gemaakt om met de tijd mee te gaan en naast zijn oude vertrouwde behandelmethodes ook de programma’s van Therapieland te gaan gebruiken. Hij deelt in dit interview hoe hij zich, op 63-jarige leeftijd, deze digitale vorm van hulpverlening eigen heeft gemaakt. Het was voor hem niet altijd even makkelijk om met het platform te werken, want soms kan hij zijn weg niet vinden. Toch is het hem gelukt om deze innovatieve vorm van e-Health in te zetten bij zijn behandelingen.

 

Wat is jouw werkgebied?

Mijn focus ligt op christelijke cliënten. Mijn inspiratie en kracht haal ik uit mijn geloof en de Bijbel, maar natuurlijk zijn niet-christelijke mensen ook welkom. Binnen de hulpverlening ben ik begonnen als jongerenwerker en bij deze doelgroep ligt mijn hart. Ook volwassenen ondersteun ik op het gebied van werk, identiteit, stress en het maken van keuzes.

Ik hecht veel waarde aan flexibiliteit. Ik werk op twee locaties, in Amersfoort en in Veenendaal, waar ik per dag zo’n drie à vier cliënten spreek en soms ga ik zelf op pad naar bijvoorbeeld hogescholen.

 

Jij maakt gebruik van Therapieland; hoe ben je daarbij terechtgekomen?

Ik was samen met mijn collega naar iets dergelijks op zoek en eigenlijk heb ik Therapieland per toeval gevonden. Ik ben toen begonnen met de gratis proefmaand, daarna heb ik een licentie voor een jaar afgesloten. De medewerkers van Therapieland houden altijd goed contact en vragen richting het einde van het contract hoe het gaat, of ik nog tevreden ben en of ik door wil gaan met Therapieland. Tot nu toe heb ik elk jaar verlengd.

 

Welke programma’s gebruik je?

Ik heb nu een aantal programma’s dat ik veel gebruik zoals ACT, Zelfbeeld, G-schema’s, Dagstructuur, Ontspanning en de 4DKL-vragenlijst. Ik wil mij meer gaan specificeren op ADD bij volwassenen omdat hier nog weinig aandacht voor is, maar voor ik mijn cliënten laat starten met een programma wil ik het eerst zelf doorlopen hebben. Op deze manier kunnen zij met vragen over het programma bij mij terecht.

 

Wat vind je van het gebruik van Therapieland?

In het begin heb ik er wel mee geworsteld. Ik vind dat er mooie dingen tussen zitten, maar ik heb eerst moeten zoeken naar hoe ik met de toevoeging van Therapieland ook mijn boterham zou kunnen verdienen. Daar ben ik inmiddels wel achter: Therapieland is goed te gebruiken als aanvulling op de behandeling en om op terug te komen in de gesprekken die ik voer. Het biedt mij ook mogelijkheden om nieuwe diensten te ontwikkelen en mijn cliënten aan te bieden. Soms vind ik het nog lastig waar ik bepaalde functies kan vinden binnen het platform, maar hier worden trainingen voor geboden. Van mijn cliënten krijg ik echter nooit terug dat zij Therapieland lastig te gebruiken vinden en ze zijn over het algemeen altijd positief over de programma’s.​

“Therapieland is goed te gebruiken als aanvulling op de behandeling en om op terug te komen in de gesprekken die ik voer.”

 

Wat zijn volgens jou de voordelen van het gebruik van e-Health?

Als je het niet inzet, mis je toch een stukje modernisering, hoewel het niet nodig is om e-Health te gebruiken. Het is voor mij ook een stukje marketing om de mensen te laten weten dat ik niet alleen maar aan praten doe en ik zie het als een manier om de kosten voor mijn cliënten laag te houden. E-Health kan goed naast mijn reguliere behandeling worden ingezet. Het scheelt mij heel veel tijd bij de uitleg over bepaalde zaken. Deze uitleg kunnen mijn cliënten gemakkelijk uit de programma’s halen waardoor we de tijd in het gesprek beter kunnen benutten en sneller tot de kern komen.

 

Heb jij nog advies voor behandelaren die met e-Health willen gaan werken?

Je hebt natuurlijk verschillende doelgroepen. Mijn cliënten betalen hun behandeling bijvoorbeeld zelf. Ik denk dat het voor behandelaren zoals ik belangrijk is dat je van tevoren goed nadenkt over het verdienmodel. Daarnaast helpt het als je goed overweg kunt met het internet en dergelijke. Een paar jaar geleden ben ik bijvoorbeeld drie maanden gaan zeilen en heb ik mijn behandelingen stopgezet. Wanneer ik beter uit de voeten kan met opties zoals beeldbellen, is het voor mij mogelijk om al zeilende mijn behandelingen door te laten gaan. E-Health maakt die flexibiliteit mogelijk en dat is voor mij ontzettend belangrijk. Het gebruik van e-Health kan enorm nuttig zijn als je je er goed in hebt verdiept. Dan kan je de tijd voor gesprekken effectiever benutten en heb je de mogelijkheid om flexibel te werken. De combinatie van e-Health met persoonlijke ondersteuning, kan veel meer betekenen in de moderne geestelijke gezondheidszorg.

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.652

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.531

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer