De missie van Therapieland is helder: 100 miljoen mensen helpen mentaal veerkrachtig in het leven te staan. Maar hoe voelt dat eigenlijk, mentaal veerkrachtig zijn? En wat kun je zelf doen om mentaal veerkrachtig te worden en te blijven? We vroegen onze eigen experts hoe zij voor zichzelf én vanuit hun functie kijken naar mentale veerkracht. Deze keer spreken we Gerjanne, Content Development Lead, over drukke periodes en bewust ontspannen.

 

Hoi Gerjanne! Wat doe jij bij Therapieland?

Ik werk nu bijna elf jaar bij Therapieland. Ik begon als stagiaire, tijdens mijn opleiding psychologie. Inmiddels ben ik alweer vier jaar teamlead van Content Development: het team dat de programma’s ontwikkelt.

 

Waarmee vul jij je vrije tijd?

Ik woon in Den Haag, daar ga ik graag op het strand wandelen. Ik vind koken en lekker eten fijn. Verder hou ik van vakantie, bijvoorbeeld een weekendje naar de camping, gewoon in Nederland. Ik sport graag, maar omdat ik net moeder ben geworden, doe ik dat nu wat minder dan eerst.

 

“Mentale veerkracht betekent goed kunnen omgaan met de stress die het leven meebrengt en makkelijk terugveren nadat er iets moeilijks gebeurt.

 

Wat betekent mentale veerkracht voor jou?

Mentale veerkracht betekent goed kunnen omgaan met de stress die het leven meebrengt en makkelijk terugveren nadat er iets moeilijks gebeurt. En genoeg tijd en energie hebben voor de dingen die jij belangrijk vindt.

 

Wat doe jij om je mentaal veerkrachtig te voelen?

Sporten helpt mij om gezond te blijven. Ik haal er energie uit, want ik slaap er beter door, zit beter in mijn vel en kan me beter concentreren. Vóór mijn zwangerschap ging ik regelmatig kickboksen. Dat hielp met mijn emotie-regulatie. Tijdens mijn zwangerschap heb ik ook gesport, met behulp van een personal trainer.

Verder is het goed om bewust te ontspannen. Bijvoorbeeld door expres niet mijn mobiel erbij te pakken, of ontspanningsoefeningen te doen.

 

Ben jij weleens tegen het vastgelopen zorgsysteem aangelopen?

Persoonlijk ben ik nooit tegen het vastgelopen zorgsysteem aangelopen, maar mijn zus wel. Zij kampt met een chronische depressie. Dat heeft indirect ook impact op mij.

 

Als je daar tegenaan loopt, is het belangrijk om erover te praten met mensen en een uitlaatklep te hebben, bijvoorbeeld boksen. Zo kan je even loslaten en je hoofd leegmaken.

 

Op welk moment speelde mentale veerkracht een belangrijke rol in jouw leven?

Toen ik begon bij Therapieland, werkte ik fulltime, maar ik moest ook mijn studie nog afronden. Daarom was ik doordeweeks aan het werk, en in het weekend mijn scriptie aan het schrijven. Dat was een hele drukke periode, die veel van me vroeg. Toen was het extra belangrijk dat ik tijd vrijmaakte voor dingen waar ik energie van krijg, zoals met vrienden afspreken en sporten. Ik leerde dat je dat ook kan combineren, bijvoorbeeld met een vriendin gaan hardlopen. Juist in drukke periodes zijn dat soort oplaadmomenten erg belangrijk.

 

Nu ik een kind heb, moet ik een nieuwe balans vinden. Er moet bijvoorbeeld altijd iemand thuis zijn, dus kunnen mijn vriend en ik niet tegelijkertijd gaan sporten. Maar het lukt wel, door mijn behoeftes bespreekbaar te maken en alles goed te plannen.

 

Beïnvloedt jouw persoonlijke ervaring met mentale veerkracht je werk bij Therapieland?

Ja, en ook andersom: mijn werk beïnvloedt mijn persoonlijke veerkracht. Wat ik leer bij het maken van programma’s, bijvoorbeeld door met professionals te praten, pas ik toe in mijn eigen leven. En andersom neem ik mijn persoonlijke ervaringen mee bij het maken van programma’s. Zo draagt mijn werk zowel bij aan de mentale veerkracht van anderen als die van mezelf.

 

Wat hoop je voor de toekomst van Therapieland?

Ik hoop dat we nog meer mensen kunnen helpen. Bijvoorbeeld door onze e-health-service ook in een ontwikkelingsland uit te rollen. Hier loopt de zorg misschien vast, maar mensen hebben wel toegang tot zorg. Daar is dat niet zo, dus daar kan je met onze programma’s misschien nog wel meer bereiken dan in Nederland.

 

Daarnaast hoop ik dat we de zorg nog beter kunnen ontlasten, door bepaalde taken van zorgmedewerkers over te nemen. Ik denk dat we ons platform zo kunnen inzetten dat de zorgmedewerkers beschikbaar zijn waar onze e-health niet genoeg is. Bijvoorbeeld bij mensen met ingewikkelde problematiek.

 

Welke goede raad heb je op het gebied van mentale veerkracht?

Zoek uit wat voor jou werkt, waar jij energie van krijgt, want iedereen is anders. Wees niet bang, maar probeer dingen uit! Alleen zo kan je leren wat voor jou de juiste balans is. Begin simpel, want het zit hem in de simpele dingen: goed eten, genoeg slapen, genoeg bewegen.

 

Ik kan het boek De valstrik van het geluk aanraden. Daarin wordt goed uitgelegd waarom je in een vicieuze cirkel komt en niet gelukkig bent. Als je niet zo van lezen houdt, is er ook een cartoonversie!

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 2.339

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 2.212

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer