E-Health speelt een steeds belangrijkere rol binnen grote GGZ-instellingen. Zo ook binnen de FortaGroep. We gingen in gesprek met Aldert Seinen (directeur van de FortaGroep) en Stephanie Moonen (projectmanager binnen de FortaGroep) over hun ervaringen met en visie op e-Health en over de samenwerking met Therapieland.

Nieuwe mogelijkheden met e-Health

FortaGroep is een trouwe gebruiker van Therapieland. Al in november 2017 startte onze samenwerking. “Interesse voor e-Health was er al toen het nog in de kinderschoenen stond”, vertellen Stephanie en Aldert. 

Met e-Health kunnen we ons aanbod van methoden en technieken uitbreiden en aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen, waarbij meer digitale communicatie wordt gebruikt, actieve betrokkenheid van de cliënt wordt vergroot en de cliënt hulpmiddelen altijd en overal ter beschikking heeft.”

quote laagdrempelige zorg fortagroep

“Laagdrempelig psychische zorg bieden vinden wij belangrijk. We willen dat onze zorg toegankelijk, snel te bereiken en dichtbij is.” Dit deed de FortaGroep al door behandelingen aan te bieden vanuit kleine praktijken in of dichtbij de huisartsenpraktijk. Ook werkt FortaGroep actief aan een minimale wachtlijst. “E-Health biedt hierin nieuwe mogelijkheden.

De kracht van blended care

Zeg je e-Health, dan zeg je wat ons betreft blended care. Wij geloven in het combineren van face-to-face-contact met e-Health, waarbij het persoonlijke contact het meest belangrijk is en e-Health een aanvulling die het behandeltraject effectiever en efficiënter maakt.

Ook binnen de FortaGroep wordt e-Health aangeboden in de vorm van blended behandelingen: face-to-face gesprekken worden afgewisseld met digitale opdrachten via het Therapieland-platform. “Dit past heel goed bij de actieve benadering die we al hadden”, aldus Stephanie. 

Foto van Stephanie Moonen
Stephanie Moonen (projectmanager binnen de FortaGroep)

Succesvol implementeren van e-Health met het train-de-trainer concept 

“Het implementeren van e-Health vergt wat flexibiliteit van alle lagen binnen de organisatie”, schetsen Stephanie en Aldert. Een goed implementatietraject is essentieel om het gebruik van e-Health te laten slagen. Binnen grotere instellingen, zoals FortaGroep, werkt Therapieland met een train-de-trainer-concept: een aantal medewerkers wordt door Therapieland opgeleid in e-Health en kan daarna collega’s begeleiden en meenemen in de transitie.

“Deze manier van implementeren past goed bij de FortaGroep en het implementatietraject is dan ook goed verlopen”, vertelt Stephanie. Het implementatietraject van de FortaGroep bestond uit verschillende fasen: “Eerst zijn van elke locatie enkele behandelaren getraind. Vervolgens hebben deze kopgroepleden hun collega’s geïnspireerd, getraind en begeleid. Therapieland heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld.” Daarnaast geeft ze aan dat de houding van medewerkers erg geholpen heeft: “Onze medewerkers hebben een betrokken en proactieve houding ten aanzien van het integreren van e-Health in hun behandelingen. Ook hebben ze waardevolle ideeën over de optimalisatie en doorontwikkeling van e-Health en Therapieland.”

Uitdagingen bij het implementeren van e-Health

Hoewel de implementatie van e-Health binnen de FortaGroep dus goed is verlopen, waren er ook uitdagingen. “Het is belangrijk om je te realiseren dat de implementatie meer is dan alleen een training op de werkvloer; het vereist tijd en aandacht om het goed te integreren in de dagelijkse werkwijze en ICT”, vult Aldert aan.

Foto van Aldert Seinen (directeur van de FortaGroep)

Een van de uitdagingen waar de FortaGroep mee te maken kreeg, was het optimaliseren van de digitale infrastructuur van de organisatie, zodat alle medewerkers met e-Health kunnen gaan werken. Zo kwam de FortaGroep er na de implementatie achter, dat de spreekkamers niet optimaal waren ingericht: de computers hadden geen speakers, waardoor filmpjes niet afgeluisterd konden worden. Wederom een voorbeeld van hoe belangrijk het is om alle lagen van de organisatie te betrekken bij het implementeren van e-Health, zodat dit soort problemen voorzien en opgelost kunnen worden.

Ervaring met Therapieland: “Cliënten zijn enthousiast”

Gedurende de eerste maanden van de samenwerking was het verschil al voelbaar: “Het platform biedt veel mogelijkheden en is makkelijk te gebruiken. Ook cliënten zijn enthousiast en zien het als een meerwaarde om met Therapieland bezig te zijn. Ze geven aan dat ze het prettig vinden om in Therapieland zelf aan de slag te kunnen met hun herstel, en zaken terug te kunnen lezen. Daarbij is het mooi dat Therapieland veel psycho-educatie bevat, waardoor er tijdens de face-to-face-contactmomenten meer aandacht kan worden besteed aan andere zaken.”

Quote ervaring FortaGroep met Therapieland

Maar natuurlijk niet alles verliep meteen perfect. De eerste feedback die we ontvingen van FortaGroep, ging over de berichtenfunctie. Deze werkte minder intuïtief dan zij gewend waren van andere digitale communicatiemiddelen. Dit soort feedback vinden we erg waardevol. We zijn hier destijds direct mee aan de slag gegaan en een paar maanden later werd een nieuwe berichtenmodule gelanceerd.

Therapieland als samenwerkingspartner

Over Therapieland als samenwerkingspartner is Stephanie ook tevreden: “Therapieland is een prettige, innovatieve en zeer servicegerichte samenwerkingspartner. De medewerkers zijn enthousiast, open en denken actief mee. Ook wordt er snel gereageerd bij vragen en problemen en wordt er adequaat omgegaan met feedback.” De goede samenwerking is met name te verklaren door het gezamenlijk doel: “Ik merk dat we allemaal hetzelfde willen bereiken: tevreden cliënten en medewerkers, én behandelingen die het psychisch evenwicht van de cliënt optimaal bevorderen.”

Wat de FortaGroep aan andere instellingen mee zou willen geven over e-Health?

“Doen!”, aldus Stephanie.

Over de FortaGroep

De FortaGroep biedt een toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige behandeling bij psychische en psychiatrische klachten. Er wordt gebruik gemaakt van de meest recente wetenschappelijk bewezen behandelmethoden. De FortaGroep werkt intensief samen met andere GGZ-aanbieders, ziekenhuizen en huisartsen in de regio. De FortaGroep vindt het hun verantwoordelijkheid om psychologische zorg betaalbaar te houden. De organisatievorm van de FortaGroep maakt het mogelijk om in deze ontwikkelingen te excelleren.

Ook aan de slag met e-health?

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.659

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.539

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer