21-08-2024

Het online programma ‘Depressie – CGT’ blijkt effectief bij de behandeling van depressie. Deze blended vorm van e-health zorgt voor een significante afname van depressieve klachten bij cliënten. Zo is te lezen in nieuw onderzoek van IJ-lab op basis van een voor- en nameting bij 932 cliënten.

Significante afname van depressieve klachten

Aan de hand van de PHQ-9 vragenlijst zijn bij 932 cliënten de ernst van depressieve klachten gemeten voor en na het doorlopen van het online programma ‘Depressie – CGT’. Hieruit blijkt dat de depressieve klachten gemiddeld met 30% zijn afgenomen na het gebruik van de e-health. Gemiddeld genomen heeft de groep die op de voormeting matige klachten had, op de nameting lage klachten. En de groep die op de voormeting hoge klachten had, heeft op de nameting matige klachten.

Stap vooruit in onderzoek naar effectiviteit e-health

De resultaten uit het onderzoek laten een mooie ontwikkeling zien op het gebied van de effectiviteit van e-health. Er wordt steeds meer digitalisering verwacht van zorgorganisaties, waarbij de aangeboden e-health ook bewezen effectief dient te zijn. Gelukkig wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende vormen van e-health. Zo bleek eerder al dat er bij zes andere e-health programma’s bij 82% van de cliënten een afname van klachten te zien was op de nameting.

Depressie – CGT: Online hulp bij depressie 

Het programma ‘Depressie – CGT’ is door Therapieland ontwikkeld om blended in te zetten bij volwassenen met depressieve klachten. Onderwerpen die aan bod komen in het programma zijn onder andere psycho-educatie en mindfulness. Verder wordt er aandacht besteed aan het hervinden van voldoening, het uitdagen van gedachten, en het opstellen van een terugvalplan. Het programma is ook te volgen in het Engels (Depression – CBT) en in het Papiamentu (Depreshon).

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 2.119

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.965

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer
9574 9582 9580 9581 9579