Hoi Daniëlla! Vertel, wie ben jij en wat doe je bij Therapieland?
Ik ben Daniëlla en ik werk inmiddels iets meer dan twee jaar bij het label Gezondeboel als e-Health Specialist. Vanuit mijn rol help ik onze klanten om e-health zowel blended als zelfstandig op een succesvolle manier in te zetten. Ik spreek en ondersteun veel verschillende professionals uit onder andere het hoger onderwijs, het sociaal domein en de bedrijfsgezondheidszorg.
Als ik niet aan het werk ben, sta ik twee keer per week op een surfplank of op het toneel van mijn theatersportvereniging. Daarnaast volg ik een opleiding tot trainingsacteur en doe ik graag leuke dingen met vrienden.
Leuk! Hoe draagt jouw werk als E-health Specialist bij aan de missie van Therapieland?
Ik denk dat mijn werk heel erg bijdraagt aan onze missie, omdat ik klanten op weg help om zoveel mogelijk mensen te helpen met e-health. Als de professionals niet weten hoe ze het moeten gebruiken, kunnen ze mensen ook niet helpen mentaal veerkrachtig te worden.
Past dit werk goed in jouw straatje?
Zeker! Ik heb psychologie gestudeerd, dus mentale gezondheid heb ik altijd al interessant gevonden. Daarnaast heb ik in mijn vorige werk bij een arbodienst veel te maken gehad met burn-outs en mentale klachten. Mensen moesten vaak heel lang wachten op de juiste hulp en werden van het kastje naar de muur gestuurd. Dat heeft er sterk aan bijgedragen dat ik hier wilde komen werken.
Wat hoop je dat Therapieland in de nabije toekomst gaat bereiken?
Ik zou het heel mooi vinden als iedereen toegang heeft tot laagdrempelige mentale ondersteuning. Dat je makkelijk zelf aan de slag kan gaan zonder afhankelijk te zijn van wachtlijsten. Een hulpvraag met e-health snel kunnen beantwoorden, is vaak veel praktischer dan iets op een wachtlijst laten escaleren tot een groter probleem. Zoals beginnende geldzorgen die oplopen tot schuldenproblematiek. Iets kleins kan dan iets groots worden en dat is zonde. Door mensen die eigen regie en keuzes te geven, creëer je een gevoel van hoop en houvast.
“Mentale veerkracht betekent voor mij dat wanneer ik in wat zwaar weer kom te zitten, ik daar alsnog weer uit kom. Dat ik weer verder kan gaan en niet te lang uit het veld geslagen ben.”
Wat betekent mentale veerkracht voor jou persoonlijk? En wanneer voel jij je mentaal veerkrachtig?
Mentale veerkracht betekent voor mij dat wanneer ik in wat zwaar weer kom te zitten, ik daar alsnog weer uit kom. Dat ik weer verder kan gaan en niet te lang uit het veld geslagen ben. Voor mij is het belangrijk dit ik hiervoor kritisch ben op waar ik mijn tijd aan besteed. Als ik ergens geen zin in heb of energie uit haal, zeg ik een afspraak af. Zo houd ik in de gaten dat ik genoeg tijd heb om weer te herstellen. Vaker nee zeggen tegen dingen die mij geen energie geven en vaker ja zeggen tegen dingen waar ik wel blij van word. Zoals lekker in de natuur zijn!
Wat goed dat je die grenzen voor jezelf bewaakt. Was er een moment waarop je dacht: ik moet nu echt vaker nee zeggen?
Vorig jaar was wel een omslagpunt voor mij. Ik had een heftige periode achter de rug met veel stress en een drukke agenda vol met sociale activiteiten. Toen ik op Schiphol op het punt stond om op vakantie te gaan, stortte ik opeens in en draaide mijn hoofd overuren. Ik realiseerde me toen dat ik echt moest gaan snijden in mijn hoeveelheid afspraken en echt wat zaken voor mezelf moest gaan aanpakken.
Wordt hier ook weleens negatief op gereageerd?
Jazeker, want ‘geen zin’ wordt niet altijd geaccepteerd als excuses. Mensen vinden het niet leuk als je afzegt of een nee verkoopt. Sommigen gaan dan ook echt een discussie met je aan. Helaas kan dit ook betekenen dat je iemand kwijtraakt. Een vriend of vriendin bijvoorbeeld. Dat is altijd vervelend, maar je kan je ook afvragen of dat dan in beginsel wel een goede vriendschap was. Overigens blijf ik natuurlijk wel altijd aardig en betekent het niet dat ik nu nooit meer wat voor iemand anders doe, waar ik zelf geen zin in heb! Soms kan je ergens geen zin in hebben, maar toch iets voor een ander doen, omdat diegene belangrijk voor je is. Dat hoort er ook gewoon bij.
Is er iets wat je zou willen zeggen tegen iemand die zoekt naar manieren om zijn of haar eigen mentale veerkracht te versterken?
Om mentaal veerkrachtig te zijn, hoef je geen psycholoog te zien. Begin met kleine stapjes! Iedereen heeft wel iets waar die van opknapt. De kunst is om die sleutel voor jezelf te vinden. Als je die hebt, heb je altijd een keuze om voor jezelf te maken. Dit kan een wandeling zijn of muziek luisteren. Kleine dingen kunnen al een groot verschil maken!