< Terug naar overzicht
photo

10 redenen om wél af en toe alleen te zijn

Gepubliceerd op Oct. 11, 2018, 9:19 p.m.

Veel mensen verwarren alleen zijn met eenzaamheid en associeren het vaak met iets dat niet hoort. Maar eigenlijk is alleen zijn soms ook best noodzakelijk. Er zijn veel dingen waar je pas van gaat genieten als je accepteert dat je soms alleen bent. 

Je kunt je batterijen weer opladen.

Wanneer we altijd met andere mensen zijn, gebruiken we veel energie. Andere mensen aan het lachen brengen, gelukkig maken en hun emoties lezen zijn enkele dingen die we de hele tijd doen. Constant in contact staan kan je mentaal uitputten. Wat tijd alleen doorbrengen staat je toe om je op te laden.

Tijd om te bezinnen.

Het leven vliegt voorbij. Alleen zijn geeft je de perfecte mogelijkheid om eens goed na te denken over je doen en laten. Omdat je niet bezig bent met het verwerken van de gedachten en gevoelens van anderen, is dit het ideale moment om diep in jezelf te kijken.

Je leert je eigen emoties kennen.

Wanneer je constant omgeven wordt door andere mensen, ben je altijd bezig met het lezen van en het reageren op hun emoties. Je dreigt dan het contact met je eigen emoties te verliezen. Wie ervan kan genieten om alleen te zijn, zal een groter perspectief op zijn eigen emoties krijgen. Je beseft beter wat je gelukkig, droevig of van streek maakt.

Je kan dingen doen waarvan je echt geniet.

Wanneer je in het gezelschap van anderen bent, ben je constant bezig met het maken van compromissen. Je realiseren dat je gewoon kan doen waar je zin in hebt, maakt alleen zijn enkel makkelijker.

Je wordt productiever.

Het gezelschap van anderen kan leuk zijn, maar het heeft ook een grote invloed op je productiviteit. De tijd die je alleen doorbrengt kan de meest productieve tijd van je leven zijn, vooral omdat er minder afleidingen zijn.

Je zult nog meer van je vrienden genieten.

Wie regelmatig alleen is en daar uiteindelijk van begint te genieten zal merken dat hij zijn relaties met andere mensen meer gaat waarderen.

Je voelt je onafhankelijk.

Wanneer je je meer op je gemak voelt alleen, zal dat leiden tot een groter gevoel van onafhankelijkheid. Je zal je niet onrustig voelen of verlangen naar gezelschap wanneer je tevreden bent met jezelf.

Je pauzeert even met het gelukkig maken van anderen.

Het leven is een verzameling van relaties en die blijven enkel duren wanneer beide partijen gelukkig gehouden worden. Dat kan soms uitputtend zijn. Wanneer je alleen bent, is de enige persoon die gelukkig moet gemaakt worden jezelf. Je kunt jezelf belonen met iets dat je gelukkig maakt, maar dat misschien iemand anders van streek zou maken.

Je moet je voor niets verontschuldigen.

We kwetsen soms iemand of maken iemand van streek. Wanneer je alleen bent hoef je je niet constant te verontschuldigen voor wat je gedaan hebt.

Je stopt met het zoeken naar erkenning.

We snakken vaak naar goedkeuring van vrienden of familie. Soms is het noodzakelijk om eerst advies te vragen, maar er zijn ook momenten waarop we perfect in staat zijn om zelf te handelen. Als je alleen bent, zal je leren om je instincten te vertrouwen en minder afhankelijk te zijn van de mening van anderen.

Bron: Lifehack

Wil je iets doen aan jouw eenzame gevoelens? Kijk dan eens bij onze zelfhulpprogramma's of het programma 'Eenzamheid' iets voor je is!

Nieuws