Slaaprestrictie

Doelgroep

Cliënten die last hebben van slaapklachten, zoals niet in slaap vallen, niet doorslapen en te vroeg wakker worden, waarbij het programma Lekker Slapen onvoldoende effect heeft gehad, of waar elders gevolgde interventies gericht op Cognitieve Gedragstherapie en Acceptance and Commitment Therapy onvoldoende hebben geholpen. Het is ook geschikt voor cliënten met de diagnose insomnia.

Basis

Het programma maakt gebruik van gedragstherapie, namelijk tijdelijke slaaprestrictie, welke is gestoeld op het principe van klassieke conditionering (de koppeling herstellen tussen bed – en slapen) en een stimulus controle-oefening (het uit bed gaan als de slaap niet komt). Het is bedoeld om de drang naar slapen te verhogen en korter in bed te gaan liggen, zodat het bed weer wordt gezien als een plek waar men slaapt, in plaats van wakker ligt.

Korte inhoud

Het programma start met de oefening om een slaapdagboek bij te houden, uitleg over het herstellen van de koppeling tussen slapen en de slaapkamer en uitleg over slaaprestrictie. Tevens krijgt de cliënt een slaaprestrictie-opdracht; deze is erg zwaar en begeleiding bij deze opdracht is erg belangrijk. In de volgende sessies gaat de cliënt aan de slag met bepaalde berekeningen, waarbij begeleiding wenselijk kan zijn. Het programma stelt als doel om een slaapefficiëntie van 80% of hoger te bereiken. Uiteraard kan dit doel naar klinisch inzicht van de therapeut en naar behoefte van de cliënt worden aangepast. De afsluiting hoeft niet te betekenen dat de klachten over zijn; er kan onder begeleiding nog door geoefend worden om het persoonlijk doel van de cliënt te bereiken.

START PROEFACCOUNT

Ben je benieuwd wat Therapieland voor jou kan betekenen? Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op voor meer informatie of sluit een gratis proefabonnement af waarmee je een maand lang gebruik kunt maken van al onze diensten. Wij helpen je graag met het implementeren van Therapieland in jouw praktijk!