De landelijke Slimme Zorg Estafette staat weer voor de deur! Tijdens de Slimme Zorg Estafette staan slimme zorg en innovatie elke week centraal in één regio. Ook dit jaar is Therapieland van de partij. Op 8 februari a.s. publiceren wij daarom het programma ‘Therapieland verbindt: de digitale weg naar passende zorg’ gepresenteerd door Astrid Kersseboom. 

In tegenstelling tot vorig jaar, waar we spraakmakende sprekers het podium hebben geboden, brengen we dit jaar het hart van de zorg aan tafel. Speciaal voor dit programma schuiven diverse zorgaanbieders zoals Mental Care Group aan met zorgverzekeraar VGZ om te ontdekken hoe zij digitalisering binnen de zorg kunnen bevorderen om uiteindelijk passende zorg te realiseren. 

Tijdens dit programma blikken we terug op de gemaakte stappen om de digitaliseringsdoelen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) te bereiken. Vandaaruit belichten we best practices binnen e-Health en zoeken we uit wat er nog nodig is van een zorgverzekeraar en van elkaar om deze doelen te behalen. 

Logo Slimme Zorg Estafette

Meer informatie

Jaarlijks staan 84.000 mensen in de wachtrij voor psychische hulp, terwijl het aantal zorgverleners afneemt. Om toekomstige toegang tot hoogwaardige zorg te waarborgen, is de transformatie naar passende zorg essentieel, waarbij zorg toegankelijk, betaalbaar en van de beste kwaliteit moet zijn.

Een oplossing voor passende zorg is het aanbieden van hybride en digitale zorg. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) streeft naar ’thuis als het kan, digitaal als het kan’. Zorgaanbieders moeten onderzoeken welke zorgpaden geschikt zijn voor digitale en/of hybride zorg. Voor eind 2025 moeten zij 70% van deze zorgpaden hybridiseren, waarbij minimaal 50% van de patiënten/cliënten digitale zorg gebruikt.

Om de doelen te halen, zijn tussentijdse doelen voor 2024 gesteld door Zorgverzekeraars Nederland (ZN):

  • In kaart brengen welke zorg vanaf 2024 digitaal of hybride geleverd zal worden en welke zorg afgeschaald wordt.
  • Minstens 25% van de zorgpaden en zorgprocessen is hybride of digitaal.
  • Minimaal 10% van de patiënten/klanten ontvangt eind 2024 al een vorm van hybride of digitale zorg.

Om deze doelen te bereiken is samenwerking tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars cruciaal. Voor inzicht en acties kun je je inschrijven voor het programma ‘Therapieland verbindt: de digitale weg naar passende zorg’.