Heb jij de webinar Autisme Kind & Jeugd gemist of wil je nog eens teruglezen wat er in de webinar is besproken? Bekijk hier een korte samenvatting van de webinar van woensdag 23 september.

 

Even opfrissen: wat is autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis, dit betekent dat iemand wordt ermee wordt geboren en het impact heeft op de ontwikkeling. Omdat het een spectrum is, is per persoon verschillend wat die impact precies is. Iedereen met autisme is weer anders. De kenmerken en de mate van autisme verschillen per persoon.

Er zijn twee hoofdkenmerken te onderscheiden:

 

  • Problemen in de sociale communicatie en interactie.
    Denk hierbij aan het letterlijk nemen van taal, een over en weer gesprek te voeren of moeite om lichaamstaal te begrijpen. 
  • Herhalende gedragspatronen, beperkte interesses en activiteiten.
    Denk hierbij aan de voorkeur voor routines en structuur en last hebben van prikkels uit de omgeving zoals fel licht en harde geluiden. 

 

 

Autisme & kindertijd

Programma voor deze doelgroep: Autisme – Kinderen.


Het doel van dit programma is om kinderen op een luchtige manier kennis te laten maken met autisme door middel van een verhaal over Daan, een jongetje van 10 jaar met autisme.


In het programma wordt het verhaal voorgelezen, zodat er minder oogcontact wordt gemaakt met de camera. Via het verhaal leren kinderen meer over wie ze zelf zijn, de autisme kenmerken, hun talenten en uitdagingen. 

 

Ervaringen van GZ-psycholoog bij Inter-Psy – Floor Stehouwer

 

Autisme & puberteit

Programma voor deze doelgroep: Autisme – Jongeren.

De puberteit is een fase van veel veranderingen: cognitief, lichamelijk, sociaal-emotioneel en in de omgeving. Het is een fase dat jongeren zich meer gaan vergelijken met leeftijdgenoten. Hierdoor kunnen sommige jongeren met autisme zich ‘anders’ gaan voelen dan anderen. Zeker voor deze groep is er meer behoefte aan informatie over autisme. 

 

Het doel van het programma is om jongeren informatie en handvatten te geven over autisme. Er is gekozen om het programma kort en bondig te houden. In twee overzichtelijke sessies wordt er dieper ingegaan op autisme. Het behandelt geen andere uitdagingen die raken aan de puberteit en autisme. Omdat er natuurlijk wel andere uitdagingen spelen zijn er twee aanvullende programma’s ontwikkeld: 

 

  • Naar de middelbare school
  • Relaties & seksualiteit

 

In deze programma’s wordt de term autisme niet gebruikt, waardoor deze programma’s voor alle jongeren te gebruiken zijn.

 

Autisme & puberteit

Programma’s voor deze doelgroep: Autisme kinderen – Ouders en Autisme jongeren – Ouders.

 

Ouders zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind met autisme. Met de juiste kennis en vaardigheden kunnen zij de omgeving zo vormgeven, dat hun kind zich zo goed als mogelijk kan ontwikkelen. 

 

Omdat ouders voor deze doelgroep zo belangrijk zijn, zijn er twee programma’s ontwikkeld. Qua opbouw lijken de programma’s op elkaar. Ze bieden beide psychoeducatie en handvatten bij uitdagingen en behoeften in de opvoeding van een kind met autisme en wordt er stilgestaan bij uitdagingen van de ouder zelf. 

 

 

Videoportret over Abel

 

 

 

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.692

Lees meer
7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

We vroegen verschillende Therapieland werknemers welk boek hun mentale gezondheid een boost heeft gegeven. We zetten er 7 op een rij!

Lees meer
foto van student achter laptop

78% van mensen met somberheidsklachten is geholpen met digitaal programma | IJ-lab

Post Views: 1.576

Lees meer
Afbeelding van Nicky tijdens de Slimme Zorgestafette over AI in de zorg

AI-toepassingen binnen de zorg

Afgelopen donderdag stond in het teken van de Innovatie-estafette. Bert van der Hoek (CEO Trimbos-instituut), Nicky Hekster (IBM) en Dr.

Lees meer