Over dit programma
Dit programma is gemaakt voor kinderen van ouders met psychische problemen (ook wel KOPP). In het programma komen jongeren meer te weten over psychische klachten. Psychische klachten worden uitgelegd aan de hand van de metafoor van een te volle kast. De kast staat symbool voor onze binnenwereld. Bij psychische problemen is de kast rommelig en chaotisch. Aan de hand van de metafoor leert de jongere over hoe die zich over de kast van zijn/haar ouder voelt en hoe die daarmee omgaat. De jongere vult ook een gereedschapskist met allerlei manieren die kunnen helpen in een vergelijkbare situatie.
Voor wie is dit programma geschikt?
Dit programma is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar die een ouder hebben met psychische problmeen, ook wel KOPP.
Onderwerpen die aan bod komen
- Hoe ontstaan psychische problemen
- Hoe voel je je rondom de psychische problemen
- Coping
- Steun
- Verschillende tips en handvatten om beter om te gaan met de situatie thuis
Hoe is dit programma ontwikkeld?
Het programma bestaat voornamelijk uit psycho-educatie en is ontwikkeld in samenwerking met psychiater Carien de Kloet en GZ psycholoog Marielle Hoekstra.
Bij het maken van deze module hebben we gebruikgemaakt van de metafoor van Maaike Zegers – Handgraaf. Zij heeft de metafoor van ‘een kast vol’ gebruikt voor verschillende kinderboeken over PTSS. Klik hier voor de website. Het boek ‘Een kast vol’ legt aan kinderen middels een verhaal uit wat PTSS of andere psychische klachten zijn.
Verder zijn er in het programma enkele algemene elementen vanuit de Cognitieve Gedragstherapie (CGT), Emotionally Focused Therapy (EFT) en Acceptance and Commitment Therapy (ACT) opgenomen. Dit programma is ontwikkeld door Therapieland in samenwerking met Marielle Hoeksta (GZ-psycholoog) en Carien de Kloet (psychiater).