Inhoud van het programma
Veel mensen met een lang bestaande of chronische aandoening hebben regelmatig last van vermoeidheid. Er wordt niet altijd hulp bij een hulpverlener gezocht. Toch zien we dat er verschillende manieren zijn om anders om te gaan met de vermoeidheid en zo minder last te hebben. Dit programma is ontwikkeld om cliënten beter te leren omgaan met hun vermoeidheidsklachten en om de impact hiervan op het dagelijks leven te verminderen.
Het programma omvat 13 sessies die de cliënt ondersteunen in het beter omgaan met vermoeidheid. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: inzicht krijgen in vermoeidheid met behulp van een dagboek, het verbeteren van de balans tussen activiteiten en rustmomenten, het herkennen en ombuigen van niet-helpende gedachten, strategieën om piekeren en concentratieproblemen aan te pakken en methoden om slaap te verbeteren. Aan het einde van het programma is er een evaluatiemoment waarin de cliënt de voortgang en persoonlijke doelen voor de toekomst kan bespreken.
Voor wie is dit programma geschikt?
Dit programma is ontwikkeld voor volwassenen met chronische somatische aandoeningen die te maken hebben met vermoeidheidsklachten.
Doelen van dit programma
- De cliënt leert beter omgaan met de vermoeidheidsklachten en om de impact hiervan op het dagelijks leven te verminderen.
- De cliënt leert patronen in eigen vermoeidheid te herkennen.
- De cliënt leert niet-helpende gedachten rondom vermoeidheid te herkennen en verminderen.
- De cliënt leert strategieën om piekeren en concentratieproblemen te verminderen.
- De cliënt leert activiteiten plannen met behulp van energiepunten en prioriteiten.
- De cliënt krijgt adviezen om de slaapkwaliteit te verbeteren.
Hoe is dit programma ontwikkeld?
Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met prof. dr. Andrea Evers, klinisch psycholoog en hoogleraar Gezondheidspsychologie, en dr. Lieke Wirken, Gezondheidszorgpsycholoog en Universitair Docent, vanuit de sectie Gezondheids, Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden. Het programma is ontwikkeld binnen de onderzoekslijn die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met chronische somatische aandoeningen met behulp van online interventies. Dankzij de integratie van wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk biedt het programma effectieve en evidence-based ondersteuning.