4DSQ – Four-Dimensional Symptom Questionnaire

De 4DSQ is een Engelse vragenlijst voor zelfbeoordeling die vier dimensies van veel voorkomende psychopathologie meet: distress, depressie, angst en somatisatie. De 4DSQ is ontwikkeld in de huisartsenpraktijk. Het hoofddoel is om onderscheid te maken tussen stressgerelateerde syndromen en psychiatrische stoornissen.

De 4DSQ kan zowel in de klinische praktijk worden gebruikt, vooral in de huisartsenpraktijk en de arbeidsgeneeskunde, als in onderzoek.

 

Auteur

Berend Terluin, MD, PhD

 

Voor wie is de vragenlijst bedoeld?

Engelssprekende adolescenten en volwassenen (vanaf 15 jaar)

 

Wat meet de vragenlijst?

De Distress-schaal meet niet-specifieke symptomen van psychopathologie, variërend van zorgen en prikkelbaarheid tot vermoeidheid en demoralisatie. Als een algemene niet-specifieke component is distress altijd onderdeel van de symptomatologie van angst- en depressieve stoornissen, waarin distress gepaard gaat met specifieke symptomen van angst of depressie. Distress alleen, of in combinatie met somatisatie, is kenmerkend voor ongecompliceerde stressgerelateerde syndromen die vaak in de huisartsenpraktijk voorkomen. De Distress-score wordt door huisartsen geassocieerd met elke psychosociale diagnose die bij patiënten wordt vastgesteld. 

De Depressie-schaal meet ernstige anhedonie (onvermogen om plezier te voelen) en depressieve gedachten, waaronder zelfmoordgedachten, symptomen die kenmerkend zijn voor depressieve stoornissen. De Depressie-score geeft de kans op een depressieve stoornis aan.

De Angst-schaal meet gegeneraliseerde angst, paniek en fobische angst, symptomen die specifiek zijn voor de angststoornissen. De Angst-score geeft de kans op een of meer angststoornissen aan.

De Somatisatie-schaal meet een reeks veelvoorkomende fysieke symptomen, waarvan bekend is dat ze verband houden met angst of psychopathologie. Voorbeelden zijn hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid en spierpijn. Matige niveaus van somatisatie gaan vaak gepaard met psychische distress die niet noodzakelijk pathologisch is. Hoge somatisatie weerspiegelt pathologische psychologische mechanismen zoals ‘sensibilisatie’, ziektekenmerken en angst voor de gezondheid. De Somatisatie-score wordt geassocieerd met het vermoeden van de huisarts van een psychosociale achtergrond bij patiënten met lichamelijke symptomen.

Hoewel de items en instructies van de 4DSQ in het Engels zijn, worden de resultaten in het Nederlands teruggekoppeld naar de behandelaar.

 

Afnametijd

10 minuten

‘ RUIMTE VOOR EEN KORTE
MAAR INSPIRERENDE BLOCKQUOTE ’

Reinier Landstra

Misschien ook interessant

4DKL

Een vragenlijst voor zelfbeoordeling van: distress, depressie, angst en somatisatie.

Lees meer

BSI

Deze vragenlijst biedt een overzicht van symptomen van psychopathologie.

Lees meer

BYI-2-NL

Vijf zelfrapportage-vragenlijsten over depressie, angst, boosheid, verstorend gedrag en zelfbeeld.

Lees meer

DASS-42

Meet negatieve emoties binnen symptoomgroepen angst, depressie en stress.

Lees meer

HADS

Identificeert de aanwezigheid en de ernst van relatief milde stemmingsstoornissen

Lees meer

KKL

De KKL beoogt een algemene indicator voor psychisch lijden te geven.

Lees meer

MANSA

Een globale indruk krijgen van iemands kwaliteit van leven.

Lees meer

MHC-SF

Dit is een zelfrapportagevragenlijst die positieve geestelijke gezondheid meet.

Lees meer
Therapiland Digitrust ISO 27001
Therapiland Digitrust NEN 7510

Veilig & vertrouwd

Bij Therapieland hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Therapieland is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Ook zijn wij AVG-proof en voldoen wij aan de geldende regels binnen de EU.