Tips voor in de behandelkamer 

 

Wat leuk dat je aan de slag gaat met Virtual Reality en welkom bij Therapieland. Graag bieden we je een aantal handige tips en adviezen aan voor het gebruik van Virtual Reality.

Illustratie van VR-bril die op een gele stoel ligt
Illustratie van vrouw met Ipad in handen met daarop de Therapieland app geopend

Tip 1: Ontdek de VR wereld zelf 

 

Ontdek VR vooral eerst zelf door verschillende VR-situaties te bekijken. Wanneer je de VR situatie kent dan kan je ook per oefening een passende situatie voor de cliënt uitkiezen.

Extra tip:

Op je persoonlijke account in het Therapieland platform staan onder de tegel ‘Programma´s’ alle VR e-Health modules voor je klaar. Door het programma te doorlopen vind je de opbouw en de inhoud van een VR programma.

illustratie client met VR-bril op en een behandelaar die meekijkt

Tip 2: Introduceren van VR

 

Houd er rekening mee dat VR wellicht nog onbekend is voor sommige cliënten. Zorg ervoor dat je bij het introduceren van VR een duidelijke uitleg geeft en waarom je VR wilt inzetten.

Start met het opstellen van een persoonlijk doel om goed te bespreken hoe de exposure-oefening wordt uitgevoerd. Bespreek wanneer en in welke situatie de cliënt gaat oefenen en wat zijn of haar verwachting is in die specifieke situatie. Het formuleren van deze verwachting is vaak ingewikkeld voor de cliënt en wel essentieel voor de interventie, dus probeer je cliënt hier dan ook zo goed mogelijk bij te ondersteunen.

Illustratie van Client met VR-bril op en behandelaar die iets opschrijft

Tip 3: Samen verkennen

 

Het is raadzaam om de eerste keer een exposure-oefening samen met de cliënt te doen. Op deze manier weten cliënten wat ze in het vervolg kunnen verwachten. Op het moment dat je een oefening samen doorloopt kan je direct vragen beantwoorden en geeft het de mogelijkheid om op een goede manier met de oefening aan de slag te gaan.

Illustratie van een blauwe draaistoel

Tip 4: Juiste omgeving 

 

Zoek een rustige ruimte op en ga en laat de cliënt het liefst op een kruk/stoel zitten die kan ronddraaien. Zo kan je de VR omgeving goed bekijken en ontdekken. Laat de cliënt kleine, rustige bewegingen met het hoofd maken om zo stap voor stap een programma te doorlopen.