< Terug naar overzicht
photo

Wereld Complimentendag

Gepubliceerd op Oct. 11, 2018, 9:19 p.m.

Zoals Blue Monday wordt gezien als de meeste sombere dag van het jaar en 14 februari als de dag van de liefde, zou je 1 maart als de meest positieve dag van het jaar kunnen bestempelen: het is namelijk Wereld Complimentendag en draait het allemaal om elkaar oprechte aandacht geven en persoonlijke waardering tonen. Het geven van complimenten is namelijk niet zo vanzelfsprekend als het zou moeten zijn. Er zitten ontzettend veel voordelen aan, dus daarom is het extra belangrijk dat het geven van complimenten op deze manier onder de aandacht wordt gebracht.

Waarom complimenten geven?

Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig positieve feedback ontvangen een stuk gemotiveerder zijn en beter presteren. Mensen voelen zich geprezen voor wat ze doen en durven daardoor eerder hun mening te geven en zijn eerlijk. Daardoor ontstaat er meer werkplezier en een betere samenwerking. Wat weer zorgt voor efficiënter en effectiever werken. Ook zorgt het geven van complimenten voor betere gezondheid en minder ziekteverzuim.

Complimenten en positieve aandacht werkt effectiever dan cadeaus, promotie of contant geld. Ze activeren namelijk een gedeelte in de hersenen ‘het beloningscentrum’ wat zorgt voor de aanmaak van dopamine, het stofje dat ons een goed gevoel geeft. Die complimenten zijn dus best nuttig. 

Hoe werkt dat dan?

Ieder mens heeft behoefte aan waardering en het gevoel ergens bij te horen. We zijn immers sociale wezens. Door genoeg te complimenteren voorzie je in deze behoefte. Dat positieve bekrachtiging zo goed werkt komt doordat je het goede gedrag ermee naar boven haalt. Je benoemt wat je goed vindt en zorgt daarmee dat het gedrag herhaald zal worden. Daar kwam meneer Skinner door middel van zijn wereldberoemde doos heel lang geleden achter. En daar zijn we hem met zijn allen nog steeds elke dag dankbaar voor.

Maar hoe doe je dat dan?

Het geven van complimenten is lang zo makkelijk nog niet, dat snappen wij heel goed. Daarom lees je hieronder 5 handige tips en richtlijnen die jou kunnen helpen om jouw omgeving vandaag helemaal te pletter te complimenteren.

Wees oprecht

Deze lijkt wellicht vanzelfsprekend, maar als je echt graag wilt dat de ontvanger een stukje gelukkiger en gemotiveerder door het leven gaat, zorg dan dat je compliment eerlijk en oprecht is.

Wees specifiek

De kunst van het complimenteren ligt vooral bij het concreet kunnen benoemen wat je zo mooi/geweldig/prettig aan iemand vindt. Alleen vertellen dat je je collega fijn vindt in de samenwerking, geeft hem of haar weinig informatie. Uitleggen dat dit komt door zijn/haar hulpvaardigheid geeft al veel meer informatie. Dus probeer voorbeelden te geven om je compliment te onderbouwen.

Wees creatief en origineel

Wil je iemand echt verrassen met een complimentje en een lach op zijn/haar gezicht toveren? Zorg dan dat diegene iets hoort wat nieuw voor hem of haar is. Dus wees creatief bij het geven van positieve feedback. Nieuwe schoenen zijn leuk maar vertellen dat je iemand inspirerend vindt, komt natuurlijk veel meer aan.

Zorg voor enthousiasme en trotse lichaamstaal

Non-verbale communicatie is heel erg belangrijk als je wilt dat de inhoudelijke boodschap overkomt. Wees dus enthousiast en overtuigend. En laat dit ook zien in de houding die je aanneemt, met veel kracht en een lach op je gezicht. Hiermee laat je oprechte belangstelling, aandacht en waardering blijken.

Maak het persoonlijk en het liefst face-to-face

Natuurlijk kan het heel effectief te zijn om er via WhatsApp een massabericht uit te gooien met het compliment dat iedereen er vandaag zo leuk uitziet. Maar de kans dat het dan echt veel verschil gaat maken in het leven van de bereikte personen, is niet zo groot. Kies er liever voor je compliment face-to-face te geven, aan één uitverkorene. (En dat mogen er dan heus wel meer zijn.)

Vergeet niet dat complimenten ontvangen vaak net zo moeilijk is als ze weggeven. Probeer je niet te gaan verdedigen of verontschuldigen. Een simpele ‘dankjewel’ volstaat. Dus doe vandaag extra je best om de mensen om je heen een compliment te geven. Dan maken we de wereld met z’n alle nét dat beetje positiever!

Nieuws