04-05-2023

Op 3 mei vond het webinar: Zó begin je met VR in de zorg plaats. Om alle vragen, die tijdens het webinar zijn gesteld, goed te kunnen beantwoorden hebben we besloten deze toe te lichten in dit artikel. 

Dit artikel bevat een samenvatting van de antwoorden op de gestelde vragen, linkt naar de juiste informatiebronnen en omschrijft de ervaring van Hans van Nes, zoals gepresenteerd tijdens het webinar. 

Alle informatie op een rijtje 

Ten eerste willen we je graag wegwijs maken waar je bepaalde informatie kan (terug)vinden.

VR websitepagina 

  • Whitepaper met overzicht van de wetenschap rondom VR.
  • Quotes/ervaringen van behandelaren
  • Overzicht van ons aanbod
  • Starten proefaccount
  • Keuzehulp document

 

Support pagina

  • Handleidingen
  • Veiligheidsinstructies
  • Tips

 

Doelgroep

Onze VR-applicatie is in te zetten vanaf 8 jaar. We hebben vanuit Pico (het merk van de VR-brillen die wij gebruiken) toestemming gekregen om ons aanbod aan te bieden aan kinderen vanaf 8 jaar. Echter geldt net zoals bij onze e-Health programma’s dat niet elk programma specifiek geschreven en geschikt is voor kinderen. Wij bieden wel een aantal VR-programma’s aan die specifiek zijn ontwikkeld voor kinderen. 

Hardware

Op dit moment worden VR-applicaties specifiek ontwikkeld om te gebruiken met een bepaalde VR-bril, waardoor de apps die je wil gebruiken bepalen welke VR-bril je moet aanschaffen. 

Onze VR-applicatie is via twee manieren te gebruiken:

  1. Via de Pico Neo 3 Pro. Dit is een geavanceerde en veilige bril, die comfortabel zit en hogere kwaliteit levert. Deze bril is afstelbaar op je hoofd en ook te gebruiken wanneer je een (normale) bril draagt.
  2. Via je eigen mobiele telefoon. Wij hebben een mobiele app ontwikkeld die in combinatie met een goedkopere plastic bril te gebruiken is. Dit is een bril die je eventueel ook te leen kan geven aan een cliënt, zodat deze thuis kan oefenen.

Ondersteuning & implementatie

Het is fijn om te weten dat wij klaar staan om jou te helpen bij de implementatie van VR. Vanaf het begin zullen wij met je meedenken, trainingen geven en motiveren. Het proces begint met een demo van ons platform en van de applicatie, waarna wij jou zullen trainen in het eigen maken van de techniek. Daarnaast hebben wij een supportpagina waar wij updates, tips en handleidingen delen. Als je daarna nog vragen hebt, staan wij altijd klaar om met je mee te denken.

Ontwikkelingen 

Onze ontwikkeling staat nooit stil, zowel op het gebied van gebruiksvriendelijkheid van de app als op het gebied van nieuwe content. We baseren onze ontwikkeling op de wensen vanuit het werkveld en daarom is jullie feedback van groot belang voor ons. We blijven jullie daarom uitnodigen om feedback, ideeën of vragen naar ons te sturen, zodat wij de juiste dingen blijven ontwikkelen. Het samen ontwikkelen vinden wij leuk en waardevol, dus als je interesse hebt om daarbij betrokken te zijn, laat het ons weten! Tijdens de webinar hebben we al feedback ontvangen en daarvoor willen we jullie graag nogmaals bedanken.

Ons VR-aanbod

Ons aanbod bestaat uit 2 onderdelen:

  1. De e-Health programma’s op ons platform. Deze online programma’s bestaan uit psycho-educatie en uitleg over VR. Ook staan hier specifiek voor de behandelaars tips voor het inzetten van VR. Aan elk e-Health programma zijn verschillende VR-programma’s gekoppeld. Aan het e-Health programma ‘Exposure VR’, zijn bijvoorbeeld verschillende exposure VR-programma’s gekoppeld. Zoals Prikangst, Hoogtevrees en Dierenfobie.

 

  1. De Blikopener applicatie. Deze app (beschikbaar op mobiel en de VR-bril) bevat alle VR-programma’s. Veel van onze VR-programma’s bestaan uit 360-graden video’s, maar we hebben ook een aantal geanimeerde programma’s. In elk programma is een interactie menu waar je de settings kan aanpassen (zoals geluid activeren of van scenario wisselen). In ons EMDR-programma kun je als behandelaar ook de settings aanpassen (de snelheid, kleur en het traject van de stimuli). Bij EMDR kun je als behandelaar ook meekijken op je mobiel, zodat je live de settings kan aanpassen. Het kunnen meekijken zijn we nu ook voor alle andere VR programma’s aan het ontwikkelen. In  onderstaande afbeelding vind je een overzicht van onze VR-programma’s.
Programmaoverzicht van VR-programma's

Antwoorden van onze ervaringsdeskundige

Tijdens het webinar sloot Hans van Nes, Klinisch Psycholoog, aan om zijn ervaringen met ons te delen. Juist bij het starten van iets nieuws kan het prettig zijn de ervaringen en tips van iemand die die weg al heeft afgelegd te horen. Daar willen we Hans ook nogmaals voor bedanken. Hieronder vinden jullie zijn antwoorden.

1. Hoe heb jij Virtual Reality geïmplementeerd binnen jouw werkwijze?
Ik werkte al met Therapieland en toen heeft VR mijn interesse gewekt. Ik ben eerst zelf alle programma’s gaan bekijken. Daar werd ik enthousiast van. Wat goed helpt is bijvoorbeeld de Keuzehulp. Ik heb die zelf ook in de praktijk liggen. Dan kan je elke keer als er een bepaalde angstklacht is kijken welke situaties kunnen toegepast worden. Het is wel iets wat je op een gegeven moment in je systeem moet krijgen, eigenlijk net zoals de andere programma’s van Therapieland. Die Keuzehulp helpt mij enorm om bij de les te blijven. 

2. Wat vind jij de grootste voordelen van het gebruik van Virtual Reality binnen jouw behandeltraject?
Bij veel angststoornissen zie je toch dat mensen de exposure vermijden. Bij een aantal van de cliënten merk je dat de VR bril goed werkt. In de behandelkamer is het natuurlijk in principe veilig, maar de bril geeft toch zodanig realistische omstandigheden dat het wel echt de nodige angst oproept bij cliënten. Ik had ook iemand die een medische behandeling nodig had tijdens de therapiefase, dat was MRI. Ze had dit een paar keer geweigerd, ze durfde niet. Toen hadden we dit samen met het VR-programma geoefend en de cliënt had thuis ook nog een paar keer geoefend. De cliënt durfde uiteindelijk de MRI te ondergaan. En het grappige was dat ze achteraf aangaf dat het in werkelijkheid een stuk minder angstig was dan met het oefenen met de bril. Dus er is wel iets veranderd daardoor! Het blijft natuurlijk wel van belang dat mensen na het oefenen met de VR bril ook in werkelijkheid de exposure in vivo gaan toepassen. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar dat is wel een goede tussenstap. En ik merk wel dat cliënten het sneller aandurven.

3. Heb je een casus van hoe Virtual Reality een van jouw cliënten heeft geholpen bij herstel?
Ik had nog een casus van een cliënt die een ernstig ongeluk had meegemaakt tijdens het invoegen op de snelweg. Dit was ook een aanmelding met PTSS-klachten. Op een gegeven moment was degene er wel aan toe om met de bril te gaan oefenen en de situatie met VR te ondergaan. Het mooie is dat je de verschillende niveaus van angst kunt aanpassen. Dat is wel een voordeel bij Therapieland vind ik. Je kunt allerlei gradaties van moeilijkheid kiezen. Bijvoorbeeld bij spinnenfobie kan je steeds dichterbij die spin komen.

4. Wat raad jij andere behandelaren aan om te starten met VR?
Ik denk dat je het gewoon moet ondergaan, als een soort exposure uiteraard. Ik ben er wel enthousiast van geworden. Het is heel mooi en heel realistisch om toe te passen. Überhaupt gebruik ik VR ook voor andere dingen. Het is gewoon een hele mooie methode, je zit echt in de situatie.

5. Hoe heb jij je de techniek eigen gemaakt (vraag kwam van een behandelaar die aangaf dat collega’s de techniek als een drempel ervaren)?
In het begin is het nog even wennen. Als je eenmaal even met de controllers oefent, dan gaat het eigenlijk heel makkelijk. Ik merk ook in de loop van de tijd, vroeger was het inloggen nog wat ingewikkeld. Elke keer een e-mail en een wachtwoord. Nu is er gewoon een pincode van 4 cijfers en die toets je in en dan ben je gelijk in het programma. Je moet er wel even doorheen, maar als je het eenmaal doorhebt gaat het heel snel.

6. Welke inzichten heb je opgedaan door jouw ervaringen en hoe hebben deze jouw leven beïnvloed?
Ik merk bij cliënten dat er regelmatig best veel weerstand is om exposure toe te passen. En dit is toch iets wat bij een aantal van die cliënten ze over die drempel heen helpt. Daarnaast is het ook gewoon leuk om ermee te helpen. Het is weer een uitbreiding van je arsenaal en technieken. Het is toch wel echt iets wat mensen net die drempel over helpt. Dat vind ik het wel bijzondere eraan.

Misschien ook interessant

Alles voor een gebalanceerde levensstijl

Therapieland Klaar Loggen

 e-Health bij chronisch somatische aandoeningen

Therapieland PS is een tweemaandelijkse bijeenkomst waarin teamleden van Therapieland en onderzoekers uit het veld in gesprek gaan over de

Lees meer
foto van twee lachende vrienden

22% minder stressklachten door e-Health-programma | IJ-lab

Post Views: 1.122

Lees meer
Foto van sterretje in hand tijdens oud en nieuw

23 reflectievragen voor een mentale kickstart van 2023

Post Views: 1.742

Lees meer
Foto van Gloria Gribling

30% minder wachtenden in de GGZ door een andere manier van gespreksvoering

Post Views: 3.667

Lees meer
7 zelfhulpboeken voor een mentale boost

7 zelfhulpboeken die je mentale gezondheid een boost kunnen geven

Post Views: 3.121

Lees meer