< Terug naar overzicht
photo

Verbeterd: Slechte gewoontes

Gepubliceerd op Oct. 11, 2018, 9:18 p.m.

De verbeterde module 'Slechte gewoontes' is ontwikkeld voor volwassenen en adolescenten die van hun slechte gewoonte af willen komen. Denk hierbij aan roken, snoepen of nagelbijten. Het programma is bedoeld voor lichte tot matige problematiek. 

De basis van de module

Het programma is een verbeterde versie van het oorspronkelijke programma 'Bye bye bad habits'. De feedback van behandelaren en cliënten is hierin meegenomen. Voor het programma hebben wij inspiratie gehaald uit de protocollaire behandeling voor ongewenst gewoontegedrag. De basis wordt gevormd door cognitieve gedragstherapie, mindfulness en het programma bevat stressregulatietechnieken. 

Korte inhoud van de module

Er wordt in verschillende stappen gewerkt aan het verminderen van gewoonten, motivatie behouden en stressregulatie. Men begint met het registreren van de klachten. Sessie twee richt zich op motivatie. Aan de hand van motiverende gesprekstechnieken onderzoekt de cliënt waarom hij/zij wilt stoppen. Daarnaast wordt het belang van de sociale omgeving benadrukt. Sessie drie richt zich op bewuwstwording. De cliënt gaat op zoek naar trigger, ontdekt zijn patroon van het gedrag en krijgt handvatten aangereikt om wilskracht te vergroten en met drang om te gaan. De sessie hierna gaat over moeilijke momenten, zoals stress. Hier worden mindfulnesstechnieken geboden. In sessie 5 staan verschillende technieken om het gedrag te verminderen centraal: consequenties stellen, gedachten uitdagen en het toegangsbewijs. Tot slot sluit de cliënt af met een terugvalpreventieplan.

Achtergrondinformatie van de module

Matthijs Spruijt en Mirjam Verbaan leiden de cliënten door de module heen als videotherapeut. In onderstaande video vertelt Mirjam over de achtergrond en de werkwijze van de e-Healthmodule Slechte gewoontes.

Nieuws