< Terug naar overzicht
photo

Verbeterd: Piekeren

Gepubliceerd op Oct. 17, 2018, 12:15 p.m.

Doelgroep
De e-Healthmodule 'Piekeren' de herziene versie van ons eerdere programma Piekeren en is geschreven voor volwassenen die last hebben van gepieker, maar niet gediagnostiseerd zijn met een gegeneraliseerde angststoornis. 

De basis van de module
De module is geschreven door Therapieland. Bij het samenstellen van dit programma hebben wij gekeken naar vernieuwde richtlijnen vanuit de protocollaire behandeling, de laatste wetenschappelijke literatuur en feedback van cliënten en behandelaren op het oude programma. De basis van dit programma zijn gedragstherapeutische pieker interventies, mindfulness en ontspanning. Clienten gaan praktisch aan de slag met technieken om het piekeren te verminderen. Voor dit programma is gebruik gemaakt van de mini-interventie Minder Piekeren van het Trimbos-Instituut, van boeken van Hoogleraar en pieker expert AD Kerkhof en het boek van hoogleraar Ruth Baer (Oefenen in geluk. Hoe psychologische valkuilen verdwijnen met mindfulness).

Korte inhoud van de module
Het programma begint met een uitleg over wat piekeren is en wat het onderscheidt van nadenken. Aansluitend kan de cliënt de PSWQ (Penn State Worry Questionnaire, Meyer, 1990) als voormeting invullen om de ernst van de klachten te bepalen en wordt de cliënt gevraagd zijn eigen doelen op te stellen. Vervolgens wordt dieper ingegaan op het ontstaan van piekeren, van kwetsbaarheid in de genen tot aan stress en de omgeving. De volgende stappen richten zich op het verminderen van piekeren. Zo komt o.a. oplossingsgericht denken, het piekerkwartier en mindfulness aan bod.  Het programma sluit af met het scoren van de doelen en de nameting van de PSWQ. 

Begeleiding van de module
Ruby Smit en Liz Duistermaat leiden de cliënt door de module heen als videotherapeut. Om een indruk te krijgen van het programma is de onderstaande animatie uit het programma toegevoegd. 

De module inzetten in jouw praktijk? 
De module is vanaf vandaag beschikbaar in het POH en GGZ pakket.

Tijdsindicatie: 4 tot 7 weken

Nieuws