< Terug naar overzicht
photo

Tips & Tricks bij stress

Gepubliceerd op Oct. 11, 2018, 9:19 p.m.

Er zijn een aantal simpele tips die makkelijk en snel jouw stress kunnen verminderen. Het kan natuurlijk zo zijn dat niet al deze tips voor jou van toepassing zijn, maar er zitten vast handige tips tussen!  

Zorg goed voor jezelf!

Eet gezond en vooral bewegen helpt om stress te verminderen. 5 minuten lopen heeft al een sterk effect op je stress level. Door te bewegen maak je namelijk dopamine aan wat het stresshormoon cortisol verminderd.  

Bij goed voor jezelf zorgen hoort ook goed slapen.

Stress kost veel energie, dus je kan je slaap goed gebruiken. Als je dit lastig vind kan je in de bibliotheek een document vinden, waarin een aantal eenvoudige tips worden gegeven om beter in slaap te komen. 

Kleed je om wanneer je thuiskomt.

Wanneer je thuiskomt van een stressvolle omgeving, kleed je dan om. Zo zorg je ervoor dat je helemaal in een andere setting komt en je de stress van je werk of studie niet meeneemt in je thuissituatie. 

Doe je telefoon voor een uur uit.

Heb jij het gevoel dat je altijd bereikbaar moet zijn? Wanneer je vrij bent, maar je toch niet echt kan relaxen omdat je nog met je werk of met anderen in je hoofd zit, is het goed om je telefoon eens voor een uur uit te zetten. Zo zorg je ervoor dat je echt even tijd voor jezelf hebt en je niet constant met anderen hoeft bezig te zijn. 

Ga met de fiets naar je werk.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die met de fiets naar hun werk gaan een stuk relaxter aan hun dag beginnen. Ook kun je op deze manier na je werk de werkdruk lekker van je af fietsen. 

Neem elke ochtend vijf minuten de tijd om even tot jezelf te komen.

Doe dit zittend of liggend en probeer je alleen op jezelf te concentreren. Doe je ogen even dicht en luister naar de geluiden om je heen. Als het in je huis niet rustig is kan je ook een kleine wandeling maken. 

Pauze.

Als je pauze hebt probeer dan ook echt even het werk opzij te zetten en te ontspannen. Ga met iemand praten over iets anders dan het werk of ga even naar buiten om daar even tot jezelf te komen. 

Denk je dat dit niet genoeg is, en merk je dat stress voor jou een groot probleem is? Kijk dan eens of de online module 'Stressles' iets voor je is. Deze module gaat over het reguleren en verminderen van stress. 

Nieuws