< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: VR rijangst

Gepubliceerd op Jan. 18, 2019, 1:34 a.m.

Doelgroep
Het programma Rijangst VR is bedoeld voor volwassenen en jongvolwassenen die de confrontatie aan willen gaan met hun angst om een voertuig te besturen.

De basis
Dit programma bestaat voornamelijk uit VR-exposure oefeningen die zijn gebaseerd op exposure technieken uit de Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Uit onderzoek blijkt namelijk dat VR-exposure vergelijkbare behandeleffecten heeft als een traditionele angststoornisbehandeling (Opris et al., 2012). Uit een case study bleek, ook specifiek voor de behandeling van rijangst, dat VR-exposure effectief is (Wald en Taylor, 2003).

Korte inhoud
In dit VR-programma kan de cliënt oefenen met verschillende gevreesde rijsituaties waaronder het rijden door een tunnel, over een brug, in een file en op de snelweg. Om deze oefeningen zo goed mogelijk te begeleiden wordt in de stappen voor de hulpverlener besproken hoe je het programma kunt inzetten. Zo worden er handvatten geboden omtrent de omgang met lichamelijke sensaties in de gevreesde situatie, het inzetten van gedragsexperimenten in VR en het trainen van aandacht. Voorafgaand aan deze instructies wordt er aandacht besteed aan wat rijangst is, de literatuur omtrent rijangst en VR-exposure en onze afwegingen voor dit programma.   

Begeleiding 
Myleen van Es leidt de cliënt door de programma heen als videotherapeut. Dit VR-programma is zowel los als gecombineerd met een andere programma in te zetten. Voor de cliënt bestaat de programm uit informatie over rijangst, het oefenen in de VR-wereld en het registreren van het angstniveau voor, tijdens en na de VR-oefeningen. Voor de hulpverlener is er zowel theoretische als praktische informatie hoe rijangst door middel van VR kan worden behandeld. Voor het inzetten van VR wordt onze Wonda-app gebruikt. In de onderstaande animatie wordt uitgelegd hoe deze app werkt. 

Het programma  inzetten in jouw praktijk? 
Heb je interesse in deze VR-programma's of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Dit kan via Eline Eelkema, eline@therapieland.nl of 06-11265886. 

Nieuws