< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: Spreekangst VR

Gepubliceerd op Oct. 11, 2018, 9:18 p.m.

Doelgroep

De e-Healthmodule Spreekangst - VR is ontwikkeld voor volwassenen en jongvolwassene die moeite hebben met spreken voor (grote) groepen mensen en de confrontatie met hun angst aan willen gaan. 

De basis van de module

Het spreekangstprogramma, ontwikkeld door Therapieland, is tot stand gekomen door middel van literatuuronderzoek en overleg met verschillende deskundigen op het gebied van VR en sociale angst. Dit programma bestaat voornamelijk uit VR-exposure oefeningen die zijn gebaseerd op exposure technieken uit de Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Korte inhoud van de module

In dit VR programma kan de cliënt oefenen met verschillende gevreesde situaties waaronder het spreken tijdens een kleine of grote vergadering. Om deze oefeningen zo goed mogelijk te begeleiden staan in de behandelaarstappen uiteenlopende handvatten hoe je het programma kunt inzetten. Er worden handvatten gegeven omtrent: de omgang met lichamelijke sensaties in de gevreesde situatie, het inzetten van gedragsexperimenten in VR, het trainen van aandacht en het oefenen met spreken en presenteren. Voorafgaand aan deze handige instructies wordt er uiteraard aandacht besteed aan wat spreekangst is, de literatuur omtrent spreekangst en VR-exposure en onze afwegingen voor dit programma.

Begeleiding van de module

Ruby Smits leidt jou door de module heen als videotherapeut. Dit compacte VR - programma is zowel los als gecombineerd met een andere module in te zetten. Voor de cliënt bestaat de module puur uit het oefenen in de VR-wereld. Voor de hulpverlener is er zowel theoretische als praktische informatie hoe spreekangst doormiddel van VR kan worden behandeld. Voor het inzetten van VR wordt onze Wonda- app gebruikt. In de onderstaande animatie wordt uitgelegd hoe deze app werkt.

VR in jouw praktijk?

Therapieland is druk bezig met het ontwikkelen van VR-modules. Zo hebben we momenteel Alcohol - VR, Ontspanning - VR, Agorafobie - VR al ontwikkeld en is Spreekangst - VR aan dit rijtje toegevoegd. Daarnaast is het ontwikkelteam druk bezig met een VR - spreekangstprogramma specifiek voor jongeren. Heb je interesse in deze VR-modules, of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Dit kan via Eline Eelkema, eline@therapieland.nl of 06-11265886. 

Deze module is beschikbaar voor de Basis GGZ en de Specialistische GGZ
Tijdsindicatie: 4-6 weken

Nieuws